Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odvjetnici, liječnici, mehaničari...

Krenuo drugi krug fiskalizacije, inspektori u akciji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drugi je dan fiskalizacije za gotovo 57 tisuća odvjetnika, liječnika, mehaničara, sportaša i ostalih koji su od jučer obvezni imati fiskalne blagajne. Inspektori porezne uprave od jutra provjeravaju izdaju li se ispravni računi.

Prvi radni dan poslije blagdana, ozračje u jednom autoservisu kao i inače. Ulazak u sustav fiskalizacije vlasnik je dočekao spreman. 'Krenuli smo prošloga tjedna, imali smo tu sreću da smo uspjeli riješiti preko našeg knjigovodstava i servera njihovog, tako da, u biti, imamo stari program koji smo imali i prije', kazao je Matija Jaković, vlasnik autoservisa.

Pročitajte i ovo Podaci o potrošnji prije i nakon popuštanja mjera - 2 porast potrošnje Koliko smo potrošili? Nakon popuštanja mjera u dva dana izdano 50 posto više računa nego prošlog tjedna Vlasnica kozmetičkog salona Antonija Teretnjak (Foto: Dnevnik.hr) Počeo nadzor fiskalizacije Oprez! Poreznici kreću u pojačanu kontrolu blagajni, jedna djelatnost posebno će biti pod povećalom

Kodovi koji se vide na ispisanom računu stižu putem servera njihovog knjigovodstvenog servisa. Matijini kupci i prije su uvijek uzimali račune. No, istom se navikom ne mogu pohvaliti i kupci cvijeća. 'Ljudi se čude. Neki ga neće ni uzimati, neki neće ni pričekati sekundu', kazao je Ivan Samardžić, vlasnik cvjećarne.

>> Građani poslali više od milijun fiskalnih računa za nagradnu igru

Oni ga moraju izdati, kao i zaposlenici mjenjačnica. Sama fiskalizacija mjenjačima novca ne smeta, ali probleme im stvara ograničenje po kojem u blagajni smije biti najviše 100 tisuća kuna. 'Nama je novac osnovno sredstvo rada, to je isto kao da u nekoj trgovini vi nekome smijete ograničiti da imaju toliko i toliko neke robe', kazala je Dubravka Lisak iz Udruge mjenjača.

Podnijeli su zahtjev za ocjenom ustavnosti zakona. Na ovaj način, tvrde, ugrožen im je posao. Posla će zato biti za inspektore koji su novom fazom fiskalizacije dobili 57 tisuća mogućih novih obveznika. 'Kažu da reda treba biti, međutim na malima je teško napraviti red, trebalo bi to početi gdje se veća lova uzima', kazao je Samardžić, vlasnik cvjećarne.

Porezna uprava nastavlja i s nagradnom igrom za kupce koji im pošalju ispravne račune. U prvom krugu građani su poslali više od milijun fiskalnih računa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene