Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Počela je sezona gljiva. Mnogi ljubitelji jesenskih plodova uživali su ovog vikenda u branju vrganja i pripremi ukusnih jela od gljiva. Dnevnik Nove TV vodi nas u Gorski Kotar i donosi priču kako prepoznati jestivu gljivu.


Dan kao stvoren za boravak u prirodi, a uz malo opreza i oči širom otvorene, može se i dobro profitirati. 'Kad ima lišća, kad je pokriveno lišćem onda morate gledati gdje je kakva uzvisina, pomaknete lišće i zna se jako puno naći', kaže Blanka Čekada iz gljivarske udruge Ožujka.

Vezani članci HGSS u akciji (Foto: HGSS) Još jedna genijalna objava HGSS-a: "Ako vas treba pronaći, spasiti ili pojesti omlet s vama..." Slika nije dostupna Slovenija: u 2013. možda 'gljivarske vinjete'

Može se naći, no lakše je reći nego učiniti. Barem početnicima. Vrganje nije lako naći, nema što, ali nakon prvog uočenog primjerka, sve ide lakše. One koje pak nije teško pronaći, najčešće nisu jestive.

>> Ovo je 'kapitalac' s ovogodišnje Smrčkijade!

Zloglasnu muharu svi već poznaju, ali s takvim se gljivama ne treba igrati. Čak i ako ih ne mislite jesti. Otrovna se gljiva nikako ne smjela naći u istom najlonu s gljivom koju ćemo jesti.

Pravila je dakle mnogo, a ono najvažnije glasi treba uživati. Za naći gljive treba se katkada i dobro pomučiti. Teren nije uvijek najpristupačniji, ali baš se tu skrivaju najljepši primjerci. Za uporne gljivare danas nije bilo nesavladive prepreke. Nakon nekoliko sati u šumi najljepša im je nagrada bila puna košara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook