Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što su ljepše to su otrovnije

Krećete u berbu gljiva? Ponesite priručnik ako niste sigurni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počela je sezona gljiva. Mnogi ljubitelji jesenskih plodova uživali su ovog vikenda u branju vrganja i pripremi ukusnih jela od gljiva. Dnevnik Nove TV vodi nas u Gorski Kotar i donosi priču kako prepoznati jestivu gljivu.

Dan kao stvoren za boravak u prirodi, a uz malo opreza i oči širom otvorene, može se i dobro profitirati. 'Kad ima lišća, kad je pokriveno lišćem onda morate gledati gdje je kakva uzvisina, pomaknete lišće i zna se jako puno naći', kaže Blanka Čekada iz gljivarske udruge Ožujka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Treba ih znati prepoznati Petrova gora danas je bila raj za vrijedne i uporne gljivare Slika nije dostupna Gljive nisu besplatni ručak Počela je sezona gljiva - budite oprezni !

Može se naći, no lakše je reći nego učiniti. Barem početnicima. Vrganje nije lako naći, nema što, ali nakon prvog uočenog primjerka, sve ide lakše. One koje pak nije teško pronaći, najčešće nisu jestive.

>> Ovo je 'kapitalac' s ovogodišnje Smrčkijade!

Zloglasnu muharu svi već poznaju, ali s takvim se gljivama ne treba igrati. Čak i ako ih ne mislite jesti. Otrovna se gljiva nikako ne smjela naći u istom najlonu s gljivom koju ćemo jesti.

Pravila je dakle mnogo, a ono najvažnije glasi treba uživati. Za naći gljive treba se katkada i dobro pomučiti. Teren nije uvijek najpristupačniji, ali baš se tu skrivaju najljepši primjerci. Za uporne gljivare danas nije bilo nesavladive prepreke. Nakon nekoliko sati u šumi najljepša im je nagrada bila puna košara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene