Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krajnje rješenje

Doznajte tko će sve moći proglasiti osobni bankrot

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog sve veće nezaposlenosti, raste i broj građana koji ne mogu otplaćivati dugove. U takvoj situaciji, stečaj više neće moći proglasiti samo tvrtke, već i građani. U Hrvatskoj je trenutačno pod blokadom oko 300 tisuća građana, a dužni su 24 milijarde kuna.

Osobni bankrot moći će proglasiti oni građani koji zaista nemaju drugog izlaza jer je to zaista posljednji korak. No, što to zapravo znači? Na primjer - podignuli ste kredit za kupovinu stana ili automobila. No, u međuvremenu ste ostali bez posla i nemate ga kako otplatiti.

Pročitajte i ovo Vrućine - 26 Prvi takav krovni zakon Slijedi nam reforma turizma, evo što novi prijedlog zakona donosi Apsurdi prekrojenih jedinica - 1 Nove promjene Vladine škare podijelile izborne jedinice, građani nezadovoljni: "To je neobično i nema smisla, bedastoća!"

Dugovi se gomilaju, prijeti vam ovrha i gubitak krova nad glavom. U takvom slučaju, te ako predstečajno mirenje ne uspije, vaša imovina dolazi u ruke stečajnog upravitelja, koji vam pomaže u stezanju remena.

Ukoliko živite u stanu od 300.000 eura, on se prodaje, a vi se selite u manji i jeftiniji stan. Gubite, naravno, kreditne kartice, nema visokih telefonskih računa. Ukratko - štedite na sve moguće načine.

Zakon o osobnom stečaju je u pripremi, a u Vladi se očekuje u travnju. No, osobni stečaj neće biti rješenje za svakog s blokiranim računom. 'Često se događa da vam je blokiran račun jer poslodavac nije uplatio plaću koja će biti uplaćena za, primjerice, 5 dana. Da bi postojao stečajni razlog potrebne su određene objektivne okolnosti. Puno veće i puno teže', kaže Renata Duka, pomoćnica ministra pravosuđa.

Pravilnik za otpis duga: Banke same donose kriterije

No ekonomski stručnjaci upozoravaju - za osobni bankrot potrebna je i financijska disciplina. Oko 300.000 blokiranih računa u Hrvatskoj pokazuje suprotno. 'Precjenjujemo važnost takvog zakona, u Hrvatskoj u cjelini se ne primjenjuje. Postojeći zakoni se ne primjenjuju i građani imaju krivu sliku da će se svi njihovi problemi riješiti s tim. To zahtijeva veliku financijsku disciplinu', kaže Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije.

Na nacrtu zakona još uvijek se radi, nakon toga slijedi javna rasprava, ali zakon bi se u Vladi trebao naći u travnju. Na ovaj zakon čekalo se već godinama, tražili su ga i udruge i sindikati, čak i predsjednik Josipović.

Svi dužnici koji zaista nemaju drugog izlaza svoje će račune moći srediti osobnim bankrotom. Naime, nakon roka kušnje od nekoliko godina, ukoliko dužnik pošteno prođe kroz stečaj, trebao bi mu se čak i otpisati ostatak duga, a on dobiti priliku za novi život i puno pametnije odluke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene