Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon polugodišnje agonije

Konačno je gotovo, Hrvati se s posvojenom djecom vratili iz Zambije. Noah Kraljević: "Jako smo sretni, još uvijek smo u šoku"

Aktualno Galerija Hrvati sletjeli u Ljubljanu Hrvati sletjeli u Ljubljanu Foto: Dnevnik Nove TV/Screenshot Hrvati s djecom u Zambiji - 3 Hrvati s djecom u Zambiji - 3 Foto: Joseph Muwowo Hrvati s djecom u Zambiji - 5 Hrvati s djecom u Zambiji - 5 Foto: Joseph Muwowo Noah Kraljević Noah Kraljević Foto: Dnevnik Nove TV/Screenshot +6 Posvojitelji se vratili u RH, ilustracija - 1 Galerija 1/11 >>
Osmero hrvatskih državljana kojima se sudilo zbog sumnje u krijumčarenje djece su zajedno s djecom napustili Zambiju. Oko 15 sati sletjeli su u Ljubljanju odakle im je organiziran prijevoz za Zagreb.

 

  • Hrvati kojima se sudilo u Zambiji vraćaju se u Hrvatsku
  • S njima su i djeca zbog koje ih se optužilo za krijumčarenje
  • Sletjeli su u Ljubljanu oko 15 sati odakle im je osiguran prijevoz 

Tijek događanja pratite iz minute u minutu: 

17:06 Na ljubljanskom aerodromu prvi ih je pozdravio hrvatski veleposlanik u Sloveniji.

"Ja na neki način dočekom ovdje u ime Ministarstva vanjskih poslova i ministra Gorana Grlića Radmana zaokružujem
posao koji smo odradili u ovom teškom i emotivnom slučaju“, kazao je Boris Grigić.

Vlada je u Ljubljanu poslala automobile za svojih 12 državljana, a podršku im je došla dati i predstavnica Ministarstva rada, obitelji, mladih i socijalnih politika.

"Mi imamo stručnjake psihologe, socijalne radnike, obiteljski centar u kojemu se mogu se mogu pružiti brojne usluge, također smo im došli reći ih sustav socijalne skrbi podržava“, rekla je Melita Čušek.

Do sada je ta podrška - javnosti bila malo vidljiva. Ovaj je slučaj otvorio brojna neriješena pitanja posvajanja iz trećih zemalja, kaže veleposlanik iz Kaira, koji je roditelje s djecom i otpratio iz Zambije.

"Svakako ćemo se pobrinuti da se one nejasnoće koje su postojale do sada u zakonskim odredbama i nekim pravilima da se u bilateralnim susretima i razgovorima riješe i da se više ne ponavljaju“, zaključio je hrvatski veleposlanik u Egiptu Tomislav Bošnjak.

16:37 Po izlasku iz zračne luke u Ljubljani Noah Kraljević kratko se obratio novinarima.

"Jako smo sretni. Malo smo umorni, dugo je trajalo i još uvijek smo u šoku i super sretni da je sve pozitivno ispalo – da smo svi danas došli.“

Rekao je da mu je najteže pala – cijela situacija gdje je bilo puno nepoznanica. "Nije se moglo znati kako će završiti“, kazao je i dodao da je susret s djecom bio divan.

Hrvati sletjeli u Ljubljanu Noah Kraljević (Foto: Dnevnik Nove TV/Screenshot)

15:45 "Svih 12 hrvatskih državljana doputovalo je iz Zambije u Ljubljanu, odakle im je osiguran prijevoz do Zagreba.

Naše državljane dočekali su veleposlanik RH u Sloveniji, te predstavnice Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Obiteljskog centra, kako bi ponudile podršku i pomoć, posebice za djecu.

Od prvog dana nadležno Veleposlanstvo RH u Pretoriji, zajedno s Upravom za konzularne poslove MVEP-a i cijelom diplomatskom mrežom pružalo je pomoć pri povratku hrvatskih državljana. Zahvaljujemo i međunarodnim partnerima, osobito Delegaciji EU-a u Lusaki na pomoći.

Hrvatska Služba vanjskih poslova nastavlja profesionalno izvršavati svoj posao i pomagati u okviru svojih nadležnosti hrvatskim državljanima diljem svijeta", javili su iz Ministarstva unutarnjih i europskih poslova.

15:05 Zrakoplov s oslobođenim Hrvatima sletio je u Ljubljanu oko 15 sati, potvrđeno je iz Vlade. Prijevoz im je osigurala država. 

15:00 Hrvatsko novinarsko društvo (HND) uputilo je u subotu apel novinarima i medijima koji izvještavaju o povratku hrvatskih državljana iz Zambije da se suzdrže od senzacionalizma te da izvještavaju u skladu s postulatima novinarske struke.

HND poziva da se ne objavljuju do detalja rute njihova povratka s obzirom na to da ih treba poštedjeti eventualnih "neugodnosti od strane raznog polusvijeta koji također preko medija može saznati sve detalje povratka". Poziva da se poštuje privatnost ljudi i njihovih obitelji, kao i činjenicu da nakon višemjesečnog sramotnog linčovanja bez ijednog dokaza, kojem su bili izloženi od dijela javnosti, političara i opskurnih medija, moraju opet zajedno sa svojim obiteljima započeti normalan život.

8:30 Dvanaest hrvatskih državljana, osmero odraslih i četvero njihove djece, napustilo je u petak navečer zambijski glavni grad Lusaku. Četiri hrvatska para u četvrtak su oslobođena na Visokom sudu u Ndoli pošto je sutkinja je utvrdila da nema dokaza da su počinili kazneno djelo trgovine djecom niti da su dokumenti o posvojenju lažni. Vladin glasnogovornik izjavio je da su u Ndoli dovršene sve potrebne procedure u vezi s posvojenom djecom.

8:00 Nakon što su u četvrtak oslobođeni svih optužbi, osmero Hrvata je zajedno sa svoje četvero djece napustilo Zambiju te su oko 6:30 po lokalnom vremenu sletjeli u Dubai. U Zagreb bi trebali stići danas popodne. Prema Europi su krenuli oko 8 sati ujutro, potvrdio je Tomislav Bošnjak, veleposlanik Hrvatske u Egiptu, javlja N1.

Osmero Hrvata i njihovo četvero djece sretno su stigli u Dubai gdje ih je dočekao generalni konzul Jasmin Devlić.

Pročitajte i ovo Hrvati s djecom u Zambiji - 2 Nakon pola godine agonije FOTO/VIDEO Pogledajte dirljive prizore Hrvata koji s djecom napuštaju Zambiju

Podsjetimo, jučer nisu uspjeli stići na let u 13 sati zbog komplikacija koje su uslijedile nakon oslobađajuće presude. Naime, imigracijska služba im u četvrtak nije predala djecu zbog kraja radnog vremena te su predstavnici osmero Hrvata po njih mogli otići tek u petak.

Stoga zbog popunjenosti nisu mogli kupiti karte za prvi mogući let prema Hrvatskoj iz Ndole, gdje se suđenje odvijalo, nego su prvo otišli do Lusake, odakle su sinoć poletjeli za Dubai.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene