Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor odbacila je danas insinuacije o političkom progonu bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, a izjave njegova odvjetnika Ante Nobila nazvala je pritiskom na premijerku, Vladu i istražna tijela, ističući kako očekuje da će se o Nobilovim istupima očitovati i nadležne institucije.


'Pristisci koji ovih dana idu prema meni osobno, prema Vladi i HDZ-u su nedopušteni pritisci. Osobno mislim i vjerujem da će i neke druge institucije u Hrvatskoj na to reagirati', izjavila je Kosor novinarima u središnjici HDZ-a. Nije precizirala na koje institucije misli, ističući kako se radi o neovisnim tijelima. Kazala je, međutim, da kao građanka ima pravo upozoriti da su poruke koje idu na njezin, na račun Vlade i istražnih tijela 'vrlo jasan i vrlo žestok pritisak na neovisnost pravosuđa - na USKOK i DORH, na policiju koja vodi istrage i na sudove'.

Vezani članci Davor Filipović Filipović o detaljima Vladinih mjera i kako misle obuzdati inflaciju: "Očekujemo daljnji pad u ovoj godini" Novi paket mjera - 4 Detalji Vladina paketa za suzbijanje inflacije i pomoć građanima

>> 'Vlada i premijerka ne peru ruku pilatovski od Polančeca'

'Niti ja niti Vlada provodimo istrage, niti na bilo koji način možemo utjecati na njih. Kada bismo to i htjeli, a ne želimo, ne možemo utjecati, a te poruke koje idu prema meni i prema Vladi su vrlo jasne i one od nas zapravo to traže', ocijenila je premijerka Kosor. Naglasila je kako nitko i ništa ne može uplašiti HDZ u borbi protiv korupcije 'bez obzira na ime i prezime, bez obzira na političku pripadnost i bez obzira na to koliko koji odvjetnik u Hrvatskoj bio moćan, jaki, bogat ili nešto slično'. Dodala je kako smatra da bi se Nobilovim izjavama u nekom trenutku trebala pozabaviti i Hrvatska odvjetnička komora (HOK), ali da to nije posao premijerke.

Odbacila je insinuacije o političkom progonu bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca. 'Svatko tko bi istrage policije, USKOK-a i DORH-a nazivao i kvalificirao političkim progonom prije nego što je uopće i doznao bit stvari, kao što ne znamo ni mi ovdje, zapravo na najgrublji mogući način politizira i pokušava istrage usmjeriti u drugom smjeru, a svjetla pozornice usmjeriti prema drugome', zaključila je premijerka. Jučerašnju objavu faksimila odluke o privatizaciji šibenske Tvornice lakih metala (TLM) koju je 2007. potpisala kao tadašnja potpredsjednica Vlade, Kosor, smatra medijskim pritiskom.

'Ono što je jedan list objavio, trebalo je poslužiti kao dokaz za nešto, a ne dokazuje ništa osim da je Vlada donijela neku odluku i da sam ja tu odluku potpisala na temelju zahtjeva (tadašnjeg) predsjednika Vlade, koji je vodio sjednicu', objasnila je premijerka Kosor. Dodala je da u toj odluci Vlade ne vidi ništa sporno. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju