Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijerka nije vidovita

'Vlada i premijerka ne peru ruku pilatovski od Polančeca'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šeks, Hebrang i Bačić su odbacili tvrdnje o političkom procesu protiv Polančeca.

Potpredsjednici HDZ-a Vladimir Šeks, Andrija Hebrang i glavni tajnik Branko Bačić odbacili su tvrdnje da premijerka Jadranka Kosor i vrh HDZ-a 'potiču politički proces' protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, a osudili su i 'miješanje kaznene i političke odgovornosti u posljednje vrijeme'. 'Na djelu je pravno i moralno nedopustivi pritisak na pravosudna tijela i pokušaj političkog udara na predsjednicu vlade i vrh HDZ-a', rekao je Šeks, na konferenciji za novinare u središnjici stranke. Naglasio je da vlada, premijerka i HDZ ne čine ništa da bi utjecali na bilo koje tijelo kaznenog progona, pokrenuli politički postupak, ili nečijim izručenjem 'pilatovski oprali ruke' i rješavali se bivših dužnosnika. Tezu da HDZ organizira politički proces protiv Polančeca nazvao je notornom neistinom, ističući da se podrška koju premijerka i stranka pružaju istragama koruptivnih djela ne mogu tumačiti kao namještanje procesa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hebrang poručio 'Strahujem samo ako sjekire počnu padati, Sanadera se ne bojim' Slika nije dostupna Glavaš: Šeks je bio 'bog i batina' u ratnom Osijeku

Politički udar na premijerku i HDZ Šeks iščitava iz istupa Polančecova odvjetnika Ante Nobila, kojega je prozvao da je tvrdnjama o političkom procesu prekršio odvjetnički kodeks. Šeksu je sporno Nobilovo tumačenje da DORH i sudovi zaobilaze istinu i da ne žele pokrenuti pitanje odgovornosti cijele vlade, nego izuzeti Polančeca kako bi ga se slomilo i prisililo na status pokajnika ili krunskog svjedoka protiv bivšeg premijera Ive Sanadera. Takve tvrdnje Šeks smatra nedopuštenim pritiskom na pravosuđe, a podsjetio je da Kazneni zakon zabranjuje pritisak prema pravosudnom dužnosniku. Nobila ipak ne namjerava kazneno prijaviti, a kazao je da je na Hrvatskoj odvjetničkoj komori da odluči hoće li protiv Nobila pokrenuti stegovni postupak. Na pitanje hoće li HDZ-ovi članovi vlade svjedočiti u postupku protiv Polančeca, Šeks je odgovorio kako Nobilo ima pravo predložiti bilo kojeg svjedoka, a da će se, ako tako odluči USKOK ili sud, HDZ-ovci odazvati na svjedočenje, sukladno zakonu.

'Počelo se miješati kaznenu i političku odgovornost'

Hebrang je, pak, kazao kako se u posljednje vrijeme 'počelo miješati kaznenu i političku odgovornost', a kao tipičan primjer takve zamjene naveo je tezu da je vlada oštetila HEP za 600 milijuna kuna. Hebrang objašnjava da je vlada odlukom o povoljnijoj struji za TLM spasila 1.400 radnih mjesta u tom poduzeću, kao i poslovanje Luke Ploče i 'Aluminija', u kojem, podsjeća, RH ima 11 posto vlasništva. 'Političko-gospodarske odluke valja sagledavati kroz rezultate, koji su u ovom slučaju pozitivni', istaknuo je Hebrang.

Na pitanje bi li predsjednica vlade trebala podnijeti ostavku ako se pokaže da je u privatizaciji TLM-a, koju je osobno potpisala, bilo kaznenih djela, Hebrang je odgovorio niječno. 'Apsolutno ne, predsjednica vlade potpisala je odluku koja se pokazala dobrom, a u trenutku kad ju je potpisivala nije mogla znati da će netko za tri tjedna počiniti kazneno djelo, jer nije vidovita', rekao je. 'Treba odvojiti sumnju u kaznena djela od političkih odluka, jer bi kriminalizacija političkih odluka usporila donošenje odluka, natječaje i gospodarske planove', kazao je Hebrang, podsjetivši da nitko nije dovodio u pitanje političke odluke ranijih vlada. 'Politička odluka bila je i kupnja vatrogasnih vozila od Daimlera, a nitko ju nije doveo u pitanje dok iz samog Daimlera nisu rekli da su podmićivali dužnosnike. To je sumnja u kazneno djelo i to treba do kraja istražiti', rekao je Hebrang.

'Neka se SDP-ovci međusobno dogovore'

Bačić je odbacio jučerašnje teze riječkih SDP-ovaca, koji su zatražili ostavku premijerke Kosor, jer je slovenski premijer Borut Pahor ustvrdio da mu je obećala pristup Slovenije otvorenom moru. 'Riječki SDP-ovci sporazum Račan-Drnovšek nazivaju transparentnim, a pritom zaboravljaju da bi najnepovoljnija odluka arbitražnog suda rezultirala stanjem kakvo je zacrtano tim sporazumom', rekao je Bačić.

Istaknuo je da je predsjednik SDP-a Zoran Milanović nedavno javno rekao da u postupku potpisivanja arbitražnog sporazuma nije bilo nikakvih dogovora ni obećanja. 'Neka se SDP-ovci dogovore međusobno što misle', poručio je. Bačić je podsjetio da je na konferenciji za novinare jučer bio i SDP-ov dogradonačelnik Željko Jovanović, kojega je pozvao da podnese ostavku na dužnost predsjednika Nacionalnog vijeća za borbu protiv korupcije, jer se protiv gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela u Osijeku vodi kazneni postupak, zbog zlouporaba u poslovanju riječkih tržnica. 'Zamjenik gradonačelnika Jovanović morao bi preuzeti minimalnu političku odgovornost za taj slučaj', smatra Bačić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene