Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kosor se sastala s predstavnicima zaprešičkih braniteljskih udruga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor sastala se danas u Zaprešiću s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata Grada Zaprešića: HVIDR-e, Udruge dragovoljaca i veterana iz Domovinskog rata i Udruge roditelja poginulih branitelja te izrazila zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom.

Podsjetila je da je usvojen novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji kojim se na kvalitetniji način rješavaju statusna pitanja branitelja i članova njihovih obitelji, priopćeno je iz Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. 

Pročitajte i ovo Poziv u blagdanskoj misiji: Dvjema šibenskim udrugama pripremili su pravo blagdansko iznenađenje - 15 Poziv Domagoja Mikića Veliko iznenađenje za dvije udruge koje pomažu djeci s teškoćama i trebaju pomoć: "Ako se ugase, neće biti potpore od nikuda, oni spašavaju našu djecu" Slika nije dostupna 'Rat do istrebljenja' Braniteljske udruge osudile Šišljagićeve izjave

Njime je uveden pravni institut najniže mirovine za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, za koji su dobivene pohvale Svjetske veteranske federacije. Kosor je rekla da su ukupna materijalna sredstva za branitelje i članove njihovih obitelji od 2003. do danas porasla za oko 2 milijarde i 200 milijuna kuna.

Također je rekla kako je za mandata ove Vlade po prvi puta ustrojen Jedinstveni registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u kojem je registrirano 489.407 branitelja koji je bio temelj za dodjelu udjela u Fondu hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Podsjetila je da trenutno vrijednost Fonda iznosi oko 3 milijarde i 712 milijuna kuna.

Kroz preventivno i psihosocijalno djelovanje prema hrvatskim
braniteljima i članovima njihovih obitelji ispunjeni su svi zahtjevi Konvencije udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a iz 2003. godine. Na taj način po prvi puta je obznanjen broj hrvatskih branitelja koji su počinili suicid, a ukinut je i test MMPI-II za branitelje oboljele od PTSP-a, kazala je.

Također je rekla kako je početkom ovog mjeseca započelo prevođenje mirovina prema novom Zakonu o pravima branitelja.

Osvrnula se i na Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih branitelja, kroz koji je u posljednje tri godine zaposleno njih više od sedam tisuća, posebno naglasivši kako je od 2004. do sada Ministarstvo potpomoglo rad 61 zadruge hrvatskih branitelja, a u ovoj godini će poduprijeti još 40 zadruga. Podsjetila je kako je Vlada donijela i odluke o izmjenama uvjeta kredita za hrvatske branitelje, korisnike kredita Hrvatske banke za obnovu i razvitak i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje po kojima su uvjeti reprograma znatno povoljniji za hrvatske branitelje.

U posljednje tri godine dodijeljena su 333 osobna automobila s
prilagodbama za 100 postotne HRVI 1. skupine, te dovršena gradnja kuća za sve 100 postotne HRVI I. skupine, kazala je Kosor. Napomenula je kako su svi članovi obitelji smrtno stradalih zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja također stambeno zbrinuti, te da se nastavlja stambeno zbrinjavanje i ostalih kategorija hrvatskih ratnih vojnih invalida.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene