Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tridesetak braniteljskih udruga iz Domovinskog rata, brojni ratni zapovjednici te elitne gardijske brigade traže objavu Registra hrvatskih branitelja, poručeno je s današnje konferencije za novinare koju je organizirala zagrebačka HVIDR-a.


Branitelji su upozorili kako neobjavljivanje registra potiče korupciju u državi i narušava dostojanstvo branitelja.

Vezani članci Slika nije dostupna Braniteljske udruge osudile Šišljagićeve izjave Slika nije dostupna HVIDR-a i još neke udruge protiv objavljivanja braniteljskog registra

U obranu Hrvatske išli smo s najplemenitijim osjećajem i nismo činili nikakve zločine, rekao je povjesničar i branitelj Josip Jurčević dodajući kako oni nisu ni kriminalci ni zločinci, te nemaju pred kime bježati.

Stoga držimo da bi objavljivanje popisa branitelja skinulo brojne nejasnoće oko toga tko je branio Hrvatsku, rekao je Jurčević.

Nemogućnost objavljivanja osobnih podataka branitelja ne smije biti argument za neobjavljivanje registra branitelja, s obzirom na to da je samo u Narodnim novinama objavljen velik broj osobnih podataka branitelja koji su dobili spomenice Domovinskog rata.

Suprotno nekim medijskim napisima, posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković - Mladi Jastreb tvrdi kako ratni zapovjednici nisu pisali Registar hrvatskih branitelja, te ne znaju tko se u njemu nalazi.

Predsjednik Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke" Ivan Pšenica podsjetio je na anketu koju je proveo jedan internetski portal na uzorku od 2114 ispitanika, a koja je pokazala kako ih se 91 posto izjasnilo za objavu registra.

Sudionici današnje konferencije za novinare podržali su inicijativu zagrebačke HVIDR-e za privremenom zabranom prodaje dionica iz Fonda hrvatskih branitelja.

S današnjeg skupa poslana je i podrška generalima Ivanu Čermaku, Mladenu Markaču i Anti Gotovini, kojima je danas u Haagu započelo suđenje.

Suđenje šestorici Hrvata iz BiH, te generalima Gotovini, Markaču i Čermaku suđenje je Hrvatskoj, odnosno strukturi njezine državne i društvene vlasti, poručili su hrvatski branitelji.