Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Istinamora izaći na vidjelo'

Kosor o Fimi mediji: Nisam primila ni lipe!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je da od suđenja za aferu Fimi media na kojemu se kao optuženik našao i HDZ, očekuje da će istina izaći na vidjelo.

Kosor je kazala kako očekuje da za nezakonite radnje, ako ih sud utvrdi, odgovaraju oni koji su ih činili, a ne da stradaju oni u stranci, među koje ubraja i sebe, koji ništa nezakonito nisu napravili.

'Vjerujem da će istina ipak na kraju izaći na vidjelo, da oni koji moraju odgovarati, ako je bilo sve onako kako bivša blagajnica stranke sada govori, i odgovaraju, ali sam isto tako jako za to da nitko od nas koji nismo primili ni lipe, ni kune, ne strada', izjavila je Jadranka Kosor na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna FIMI MEDIA Kosor na suđenju Sanaderu: "Danas bih vjerojatno odlučila drukčije" Slika nije dostupna Ništa od svjedoka danas Suđenje Sanaderu za Fimi Mediju: Božidar Kalmeta i Bianca Matković se ispričali

>> Pavošević: Milinoviću sam morala davati 10.000 kuna mjesečno

Na upit novinara kako komentira izjavu bivše blagajnice HDZ-a Branke Pavošević na suđenju za Fimi mediju da je i njezina kampanja iz 2005., kada je bila HDZ-ov predsjednički kandidat, bila financirana iz crnih fondova, Kosor je istaknula i da je njezinu kampanju financirao HDZ te da nije imala ni jednog razloga posumnjati kako se ona financirala.

'Nije bilo ni jednog razloga da ja, koja sam se u kampanji morala baviti političkim radom, posumnjam u način na koji se ta kampanja financirala', poručila je.

Napomenula je da je HDZ u inkriminarom razdoblju od kraja 2003. do sredine 2005. imao proračun od 250 milijuna kuna, da je ubirao članarinu i dobivao donacije koje su u to vrijeme bile neogračene, da je stranka godišnje na plaće trošila pet milijuna kuna.

Iz navedenog proizlazi, naglasila je, da nikome u HDZ-u nije bilo potrebe ni jednu lipu ili kunu trošiti ili uzimati 'iz nekakvog crnog fonda', ponovivši kako ni sama 'ni jedne sekunde' nije imala razloga posumnjati u ono što je stranka prikazivala kao trošak kampanje.

'Ja nisam vodila financije, nisam iznajmljivala niti tribine na kojima se program odvijao, niti sam dogovarala plakate i promotivni materijal. Nikakvog razloga za bilo kakvu sumnju nije bilo', naglasila je Kosor, napominjući kako iz iskaza Branke Pavošević proizlazi da je 'neke stvari vezano uz mene naknadno upisivala na nekim papirima'.

'Moj je prvi interes da, ako je bilo u HDZ-u onih koji su primali novac, za to odgovaraju. U mom prvom interesu kao predsjednice stranke je obrana stranke, ja nisam primala nikakav novac, nisam primila apsolutno ni lipe, ja se time nisam okoristila, meni se ništa nije kupovalo', poručila je Kosor.

Predsjedničku kampanju iz 2005. vodila je, dodala je, dostojno i časno, ne osramotivši stranku jer je ušla u drugi izborni krug te osvojila respektabilnih oko 35 posto glasova.

Kosor je izvijestila da je od Državnog izbornog povjerenstva za kampanju i osvojeni drugi krug dobila milijun kuna na svoj osobni račun, te da je taj novac, iako je njoj pripadao, podijelila u dobrotvorne svrhe.

Tako je, kazala je, 250 tisuća kuna dala djeci iz obitelji Domini - čiji je otac ubijen u mafijaškom obračunu, a majka umrla nedugo nakon toga - te 250 tisuća kuna Onkološkom odjelu dječje bolnice u Zagrebu i dječjem odjelu splitske bolnice, a ostatak je dala djeci žrtvama mina u Škabrnji.

Kosor je naglasila kako svu svoju imovinu može pravdati plaćom koju prima od 1995. od kada je u visokoj politici, te da osjeća ponos što je upravo ona Predsjedništvu HDZ-a predložila, a ono prihvatilo, da svi članovi Predsjedništva od 2003. do 2009. svjedoče na suđenju za Fimi mediju.

Novinare je zanimalo i kako tumači to što bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić već dvije godine taji od kojeg je prijatelja primio dva milijuna kuna kojima je kupio stan u zagrebačkoj podsljemenskoj zoni. Kosor je kazala da svaki državni dužnosnik, i aktualni i bivši, mora pred javnosti dokazati kako je stekao imovinu, te da to vrijedi i za Mesića.

Podsjetila je da je u spomenutoj predsjedničkoj kampanji 2005., kada je Mesić dobio izbore u drugom krugu, upravo Mesić postavio pitanje oko toga kako je ona stekla svoj stan, te da su nadležne institucije u više navrata utvrdile kako ga je stekla zakonito.

'To onda vrijedi svakako i za bivšeg predsjednika i mislim da je dobro za njega i zdravlje politike da to što prije objavi, jer ovako se samo vrtimo u krug', istaknula je Kosor.

Ista mjerila i načela, dodala je, trebaju vrijediti za sve, pa tako i za premijera Zorana Milanovića, koji je, kako je rekla, kada je kupovao svoj drugi stan najavljivao da će prodati prvi, ali to nije učinio, a činjenica je, istaknula je, i da je dobio kredit premda nije ispunjavao uvjete.

'Voljela bih da se institucije pozabave i time jer je Milanović sada hrvatski premijer i bilo koje pitanje kako je došao do stana mora biti razriješeno. Nitša ne insinuiram, ali to su činjenice koje vrijede za sve, posebno za članove vlade koji vode izvršnu vlast i mogu na štošta utjecati', kazala je Kosor.

Novinari su ju pitali i jesu li točni medijski napisi da potpredsjednik HDZ-a Petar Čobanković, nakon afere Planinska, napušta politiku, na što je odgovorila kako to treba pitati njega, ali i rekla kako 'ima onih koji se umore u politici'. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene