Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudsko vijeće haškog suda nakon dvije i pol godine natezanja donijelo je zaključak - topnički dnevnici najvjerojatnije ne postoje.


Umirovljeni stožerni brigadir Ante Kotromanović jedan je od čelnih časnika iz Oluje i bliski suradnik generala Gotovine iz ratnih vremena. S velikim zadovoljstvom pozdravio je odluku Haškog suda, koji je odbacio zahtjev haškog tužiteljstva u predmetu 'Gotovina Čermak i Markač' u kojem traži da se Hrvatskoj izda subpoena zbog navodnog skrivanja tzv. topničkih dnevnika. Na tu je temu bio gost Dnevnika Nove TV.

Kako komentirate ovaj dosta neočekivani rasplet događaja oko topničkih dnevnika?

Vezani članci Slika nije dostupna Topnički dnevnici posvađali Vladu i Gotovinin odvjetnički tim Slika nije dostupna Vlada, tužiteljstvo i obrana prihvatili Orijev prijedlog

Smatram da je ovo velika pobjeda Hrvatske i svih časnika koji su bili saslušavani i pretresani po pitanju topničkih dnevnika, sada je jasno da je to bio jedan veliki politički pritisak na Hrvatsku i na otvaranje poglavlja pravosuđa. Kada bi postojao svaki takav dokument može jedino pomoći generalu Gotovini u obrani.

Sudjelovali ste u Oluji uz Gotovinu i ostale časnike. Na koji su se način utvrđivala dnevna borbena djelovanja po ciljevima u Krajini?

Mi smo bili veoma korektni, imali smo jasne pozicije i ciljeve, radilo se samo o vojnim ciljevima i veoma malo je granata ispaljeno. Kada uspoređujete Knin i Vukovar, jasno je da optužnica o prekomjernom granatiranju Knina nije imala smisla, pa je zato i pala. Mislim da je ovo fijasko tužiteljstva.

>> Haag: Nije moguće utvrditi postojanje topničkih dnevnika

>> Kosor: Prepoznati su hrvatski napori u suradnji sa Sudom

>> 'Odluka sudskog vijeća blamaža je za haški sud'

Jeste li u kontaktu s generalom Gotovinom? Očekujete li da će stav suda oko topničkih dnevnika moguće olakšati njegov položaj.

Nadam se da hoće. General Gotovina nas ponekad nazove, jer mi ne možemo zvati njega. Ja smatram da je odlukom  suda prva točka optužice o prekomjernom granatiranju Knina pobijena i duboko vjerujem kako će mu ovaj razvoj događaja pomoći te da ćemo ga uskoro vidjeti slobodnog u njegovom rodnom Zadru.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju