Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje su Topnički dnevnici?

Kosor: 'Prevrnut ćemo svaku kutiju, ormar, tavan, šupu...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nesmotrenom izjavom kako topničke dnevnike treba tražiti u arhivu Ministarstva obrane, predsjednik Mesić uzbunio je Vladu koja već mjesecima Europu i haški sud pokušava uvjeriti da topničke dnevnike iz Oluje nemamo. Nakon slovenske deblokade, prepreka hrvatskom putu u Europu su pravosuđe i korupcija, te topnički dnevnici.

Topničkih dnevnika iz Oluje koje već više od godinu dana traži Haag i hrvatska vlada još nema. Posebnu radnu skupinu koja će iznova tražiti Dnevnike počinje s radom sutra. 'Da se doslovce prevrne svaka kutija, svaki ormar svaki tavan svaka šupa da ništa ne ostane neotkriveno netaknuto neistraženo', rekla je premijerka Jadranka Kosor. Sve je to već napravljeno, ali treba provjeriti da negdje nešto preko čega se prešlo pojašnjava Kosor. Upravo zbog napora vlade predsjednikove izjave poput jučerašnje ne pomažu Hrvatskoj, a rekao je nedvosmisleno. 'Za one topničke dnevnike koji postoje, a nismo došli do njih treba pronaći u toj silnoj arhivi koja se vodi u ministarstvu obrane', rekao je Mesić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mesić naljutio Banske dvore 'Neobično je da predsjednik preko susreta s diplomatima komunicira s Vladom' Slika nije dostupna 'Topnički dnevnici' Mesić kritizira Vladu: Hrvatska ne smije biti talac svoje vlasti

>> 'Topničke dnevnike treba tražiti u MORH-u'

Ublažava izjavu

Danas predsjednik pokušava ublažiti svoju izjavu. 'Ako su nezadovoljni oni kojih se to tiče, nešto smo morali više učiniti', smatra Mesić. 'Ja ne sumnjam, ja sam dobila na uvid nekoliko puta rezultate istrage i uvjeravanja da je uistinu učinjeno sve', rekla je premijerka. Unutar ministarstva obrane na traženju topničkih dnevnika radi vojno sigurnosna agencija. Ako smatra da oni znaju nešto više predsjednik kao vrhovni zapovjednik mogao bi povući i konkretne poteze. Kao vrhovni je zapovjednik Oružanih snaga koje su dio ministarstva obrane može tražiti podatke kakve želi. Jednako kao i od Vojno sigurnosne agencije čijeg šefa imenuje zajedno s Vladom. Zbog navodnog skrivanja topničkih dnevnika i dokumentacije koju traži haški sud prije nekoliko dana presuđen je bivši zapovjednik voda u 7. gardijskoj brigadi. Postupak se vodi i protiv jednog od odvjetnika generala Gotovine Marina Ivanovića.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene