Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Topnički dnevnici'

Mesić kritizira Vladu: Hrvatska ne smije biti talac svoje vlasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Takozvani topnički dnevnici ponovno su predmet spora između Vlade i predsjednika.

Sjednicu Vijeća sigurnosti, na kojoj je haški tužitelj Brammertz prozvao Hrvatsku zbog nedovoljnih napora u pronalasku i dostavi spornih dokumenata, predsjednik Stjepan Mesić ne želi komentirati. No, zato bez imalo sustezanja kritizira Vladu, smatrajući je odgovornom za situaciju u kojoj smo se našli. Predsjednik svoje stajalište iznosi u trenutku dok Hrvatska čeka ocjenu Raspravnog vijeća suda u Haagu o suradnji oko takozvanih topničkih dnevnika. 'Ako se već govori o tome čiji talac Hrvatska smije ili ne smije biti, onda ova zemlja po mojem dubokom uvjerenju, u prvome redu ne smije biti talac pomanjkanja političke volje svoje vlasti da uradi sve ono, naglašavam, sve, na što je obvezuje ustavni zakon o suradnji s Haškim tribunalom', rekao je Mesić.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

Diplomati bez komentara

Najzanimljivije od svega je što predsjednik svoje stajalište iznosi pred diplomatima, i to dok Hrvatska čeka odluku Raspravnog vijeća o suradnji oko tzv. topničkih dnevnika. Premijer Sanader, podsjetimo, u Vijeću sigurnosti eksplicitno je rekao da je tužitelj tek jedna strana u postupku te da njegova ocjena nije u skladu s pravilima koje je o dostavi dnevnika odredio sud. Diplomati okupljeni u brijunskoj Bijeloj vili, očekivano, izjave predsjednika Mesića nisu komentirali. Nije bilo ni potrebno. Stavove država o suradnji Hrvatske sa Sudom u Hagu ionako su već iznijeli njihovi predstavnici u Vijeću sigurnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene