Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utrošeno 2,3 milijuna kuna

Kosor otvorila spomenik braniteljima u Otočcu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U središtu Otočca danas je svečano otkriven spomenik hrvatskim braniteljima Domovinskog rata.

Monumentalni spomenik, koji je grad Otočac podigao u spomen na sve poginule u obrani toga ličkoga grada, otkrila je premijerka Jadranka Kosor zajedno s dvjema kćerima prvoga poginulog hrvatskog branitelja u obrani Otočca Slavka Cetinjanina.

Pročitajte i ovo Jadranka Kosor predstavila knjigu, ilustracija - 1 Predstavljanje knjige Jadranka Kosor za Dnevnik Nove TV: "Cijeli život, pogotovo u tom političkom životu, bila sam sama" Ilustracija Leš bacio u šumu Strava u Lici: Pas napao vlasnika, on uzeo pušku i ubio ga

Otvaranju spomenika nazočilo je više tisuća stanovnika Gacke doline, susjednih gradova i općina te pripadnika 133. otočke brigade i 111. brigade Hrvatske vojske. Tijekom obrane Otočca poginulo je 120 branitelja, a ranjeno ih je 250.

Spomenik od kamena kristalina, 'raspuknut' u križ, okružen je spomen-parkom. U njegovu podnožju ugrađen je natpis: 'U znak vječne zahvalnosti braniteljima poginulim u Domovinskom ratu - građani grada Otočca'. Autor projekta je akademski kipar Mario Varžić, a u njegovu gradnju utrošeno je 2,3 milijuna kuna.

Nakon što je pozdravila pripadnike postrojba Hrvatske vojske i obitelji poginulih hrvatskih branitelja, premijerka Kosor obratila se djeci poginulih branitelja od kojih mnoga, rekla je, svoje očeve nisu ni upoznala.

'Klanjamo se na ovom mjestu hrvatskim braniteljima koji su dali živote za slobodnu Hrvatsku', rekla je Kosor.

Spomen-područje obuhvaća i središnji park, a osmišljeno je kao prostor za boravak i sjećanje s jedne strane i kao mjesto koje priča o proteklim događajima i pruža utjehu s druge strane. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene