Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U središtu Otočca danas je svečano otkriven spomenik hrvatskim braniteljima Domovinskog rata.


Monumentalni spomenik, koji je grad Otočac podigao u spomen na sve poginule u obrani toga ličkoga grada, otkrila je premijerka Jadranka Kosor zajedno s dvjema kćerima prvoga poginulog hrvatskog branitelja u obrani Otočca Slavka Cetinjanina.

Vezani članci Jadranka Kosor (FOTO: Matija Habljak/PIXSELL) Pogledajte kako je zgodna bila Jadranka Kosor tijekom studiranja! Naravno, bez filtera Jadranka Kosor (Foto: Igor Soban/PIXSELL) Pogledajte kako je Jadranka Kosor izgledala u studentskim danima: "Ljepotica, ima li neki mačor iz prikrajka?"

Otvaranju spomenika nazočilo je više tisuća stanovnika Gacke doline, susjednih gradova i općina te pripadnika 133. otočke brigade i 111. brigade Hrvatske vojske. Tijekom obrane Otočca poginulo je 120 branitelja, a ranjeno ih je 250.

Spomenik od kamena kristalina, 'raspuknut' u križ, okružen je spomen-parkom. U njegovu podnožju ugrađen je natpis: 'U znak vječne zahvalnosti braniteljima poginulim u Domovinskom ratu - građani grada Otočca'. Autor projekta je akademski kipar Mario Varžić, a u njegovu gradnju utrošeno je 2,3 milijuna kuna.

Nakon što je pozdravila pripadnike postrojba Hrvatske vojske i obitelji poginulih hrvatskih branitelja, premijerka Kosor obratila se djeci poginulih branitelja od kojih mnoga, rekla je, svoje očeve nisu ni upoznala.

'Klanjamo se na ovom mjestu hrvatskim braniteljima koji su dali živote za slobodnu Hrvatsku', rekla je Kosor.

Spomen-područje obuhvaća i središnji park, a osmišljeno je kao prostor za boravak i sjećanje s jedne strane i kao mjesto koje priča o proteklim događajima i pruža utjehu s druge strane. (Hina)