Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Guverner Željko Rohatinski opet je oštro ukorio Vladu. Gospodarska slika Hrvatske loša je i sporo se mijenja, poručio je.


'I dalje nas zabrinjava pad industrijske proizvodnje, građevinske industrije, a jedino je pozitivno za sada oporavak izvoza, koji ipak nije tolik da omogući veći rast', rekao je guvenrer Rohatinski.

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvatska je 'zabušant' koja se nada pomoći Europske Unije Slika nije dostupna 'Pogriješili smo kada nismo pozvali MMF'

Zemlja je zapala u stagnaciju, a gospodarski rast teško će doseći tri posto. 'U 2011. mogu se očekivati određeni pozitivni pomaci, BDP bi mogao porasti jedan posto, ali će, kako smo prije dvije godine procjenjivali, oporavak hrvatske ekonomije biti dug i spor. Je li baš tako moralo biti? Za mnogo toga sami smo si krivi', dodao je.

>> Rohatinski najavio strože mjere za banke

Premijerka očito ne misli tako. Svaku priliku pa i današnje otvorenje pogona koristi za optimistične izjave. 'Ovo jest godina u kojoj ćemo širom otvoriti vrata izlasku iz krize', rekla je premijerka Kosor koja se uzda u investicije. 'Gospodarski rast bit će i veći, ako budemo uspješni u projektu koji je najvažniji, a to je otvaranje investicija', rekla je. Guvernerove riječi tek je šturo komentirao ministar gospodarstva.

'Svaki oporavak koji nije na razini očekivanja, svatko ima pravo reći da je presporo, ja ne znam što je presporo za onoga tko treba osigurati taj oporavak', rekao je ministar gospodarstva Đuro Popijač. Ministar je djelomično vratio strelicu kritike i guverneru. 'Vlada u svakom slučaju nije i ne može biti sama. Na tom poslu mislim da svi sudionici od monetarnih vlasti, financijskih institucija i gospodarstva uz Vladu trebaju činiti sve da oporavak bude brži nego je evo sada', rekao je Popijač.

Guverner s druge strane poručuje kako Hrvatska narodna banka čini sve. U nekoliko je navrata oslobađanjem sredstava poslovnim bankama omogućio da se taj novac plasira u gospodarstvo.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju