Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zemlja je zapala u stagnaciju

Kosor odgovorila Rohatinskom: Gospodarski rast će biti i veći od planiranog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Guverner Željko Rohatinski opet je oštro ukorio Vladu. Gospodarska slika Hrvatske loša je i sporo se mijenja, poručio je.

'I dalje nas zabrinjava pad industrijske proizvodnje, građevinske industrije, a jedino je pozitivno za sada oporavak izvoza, koji ipak nije tolik da omogući veći rast', rekao je guvenrer Rohatinski.

Pročitajte i ovo Ilustracija proljetno izvješće MMF objavio prognozu za hrvatsko gospodarstvo, evo kada očekuju usporavanje rasta cijena Slika nije dostupna Guvernera HNB-a zabrinjava vanjski dug Rohatinski: Najgore je prošlo, slijedi nam dug oporavak

Zemlja je zapala u stagnaciju, a gospodarski rast teško će doseći tri posto. 'U 2011. mogu se očekivati određeni pozitivni pomaci, BDP bi mogao porasti jedan posto, ali će, kako smo prije dvije godine procjenjivali, oporavak hrvatske ekonomije biti dug i spor. Je li baš tako moralo biti? Za mnogo toga sami smo si krivi', dodao je.

>> Rohatinski najavio strože mjere za banke

Premijerka očito ne misli tako. Svaku priliku pa i današnje otvorenje pogona koristi za optimistične izjave. 'Ovo jest godina u kojoj ćemo širom otvoriti vrata izlasku iz krize', rekla je premijerka Kosor koja se uzda u investicije. 'Gospodarski rast bit će i veći, ako budemo uspješni u projektu koji je najvažniji, a to je otvaranje investicija', rekla je. Guvernerove riječi tek je šturo komentirao ministar gospodarstva.

'Svaki oporavak koji nije na razini očekivanja, svatko ima pravo reći da je presporo, ja ne znam što je presporo za onoga tko treba osigurati taj oporavak', rekao je ministar gospodarstva Đuro Popijač. Ministar je djelomično vratio strelicu kritike i guverneru. 'Vlada u svakom slučaju nije i ne može biti sama. Na tom poslu mislim da svi sudionici od monetarnih vlasti, financijskih institucija i gospodarstva uz Vladu trebaju činiti sve da oporavak bude brži nego je evo sada', rekao je Popijač.

Guverner s druge strane poručuje kako Hrvatska narodna banka čini sve. U nekoliko je navrata oslobađanjem sredstava poslovnim bankama omogućio da se taj novac plasira u gospodarstvo.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene