Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dovela u zabludu

'Kosor manipulira hrvatskom javnošću i ruskim premijerom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezavisni saborski zastupnik Ivica Pančić prozvao je premijerku Jadranku Kosor da je hrvatsku javnost i rusku državu dovela u zabludu izjavom da se u pogledu realizacije naftovoda Družba Adrija uklonjene sve prepreke u ekološkom smislu.

Kosor je, naime, prilikom prošlomjesečnog posjeta ruskom premijeru Vladimiru Putinu kazala da su se o tom projektu 'oko svega dogovorili, budući da iz resornog ministarstva dolaze informacije da su uklonjene sve prepreke koje su bile prošlih godina u ekološkom smislu', a Pančić je ustvrdio kako te riječi ne odgovaraju istini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Intervju s ruskim veleposlanikom Zbog šutnje Vlade Hrvatska gubi 100 milijuna eura na godinu! Slika nije dostupna Putinov posjet je lobiranje za vlastite energetske i geostrateške interese

'Na susretu s ruskim premijerom Putinom Kosor je nastavila najboljim putem svog prethodnika u manipuliranju hrvatskom javnošću i drugim državama, u ovom slučaju dovođenjem u zabludu rusku stranu, odnosno njihovog premijera', ustvrdio je Pančić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru kojoj je nazočio i pravni savjetnik Udruge Eko Kvarner Branko Sedak Benčić.

Studiju o utjecaju na okoliš projekta Družba Adrija nadležno Ministarstvo okoliša odbacilo je kao neprihvatljivu, a to je prošle godine potvrđeno i presudom Upravnog suda na žalbu poduzeća Janaf koje je nositelj realizacije tog projekta, naglašava Pančić.

Pozvao Vladu na očitovanje o izlasku ili ostanku

Stoga je Vladu pozvao da se očituje o tome hoće li, temeljem odluke ministarstva, izaći iz projekta odnosno da hrvatsku javnost izvjesti o razlozima zbog kojih će eventualno ostati u tom projektu. 'Godinu dana je Vlada imala vremena obavijestiti javnost istupa li iz sporazuma, što joj je bila dužnost, ili ima neke druge planove iz nacionalnih i drugih interesa', kazao je.

Odbacivanje Studije sili Vladu da izađe iz sporazuma, a ako je iznašla druge mogućnosti naravno da nas onda interesira koje su one, dodaje Pančić. Istaknuo je pritom kako je njegov stav o Družbi Adria identičan onom koji je u predsjedničkoj predizbornoj kampanji 2005. iznijela sadašnja premijerka, a koja je tada kazala da projekt 'nudi veliki promet, malu zaradu i ogroman rizik'. 'Što se to u ovih pet godina dogodilo za takav jedan kopernikanski obrat u glavi?', upitao je Pančić.

Pravni savjetnik Benčić dodao je da im nije poznato je li u međuvremenu naručena izrada novog sporazuma, te 'zašto godinu dana nije javnost obaviještena zašto se nije izašlo iz projekta'. Naveo je pritom da je u ime Vlade sporazum 'Družba Adria' 2002. potpisao tadašnji potpredsjednik Vlade Ljubo Jurčić, a studiju isplativosti projekta napravio je smijenjeni dekan Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić, 'poznat po korisnim ekonomskim savjetima'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene