Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor rekla je u utorak kako dolazak srbijanskog predsjednika Borisa Tadića u četvrtak na mjesto masovne grobnice na Ovčari doživljava kao poklon žrtvama Vukovara.


'Dolazak predsjednika Tadića na mjesto masovne grobnice na Ovčari jest trenutak kad se zaista zastaje i odavanje njegove počasti hrvatskim braniteljima i civilima, braniteljima, prije svega Vukovara, ja doživljavam i kao poklon žrtvama Vukovara', rekla je Kosor za javnu televiziju.

Vezani članci Vukovarski vodotoranj - 2 Prestižno društvo: Vodotoranj u Vukovaru stao uz bok Eiffelovom tornju te velebnom Burj Khalifi iz Dubaija Dnevnik iz Vukovara Iznenadit će vas odgovor na pitanje ima li još uvijek hrvatskih i srpskih kafića u Vukovaru, ali i ovaj poziv građanima: ''Povjerenje nemojte pokloniti meni...''

Tadić će u četvrtak posjetiti istočni dio Hrvatske, gdje će s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem položiti vijence na Ovčari i u Paulin Dvoru, a u Vukovaru se sastati s predstavnicima obitelji Hrvata nestalih tijekom Domovinskog rata i s predstavnicima lokalne srpske zajednice, potvrđeno je u utorak iz ureda hrvatskog predsjednika.

Tadića će u Vukovaru dočekati Josipović, a dvojica predsjednika potom će imati kraći odvojeni sastanak u zgradi gradskog poglavarstva, nakon kojeg će se uputiti na Ovčaru. Na mitskome mjestu hrvatskog stradanja u Domovinskom ratu, na kojem su pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba 20. studenog 1991. tijekom srpske okupacije Vukovara likvidirali 200 civila i vojnika, većinom pacijenata odvedenih iz vukovarske bolnice, hrvatski i srbijanski predsjednici položit će vijence u spomen žrtvama i dati izjave za novinare. Potom će se vratiti u Vukovar i sastati se s predstavnicima obitelji nestalih Hrvata, a tom bi sastanku, kako je rečeno iz ureda predsjednika, trebala nazočiti i premijerka Kosor.

Josipović i Tadić iz Vukovara će otići u Paulin Dvor, mjesto nedaleko od Osijeka, gdje su 11. i 12. prosinca 1991. pripadnici 130. brigade Hrvatske vojske ubili 19 civila, među kojima su svi, osim jednog Mađara, bili Srbi. Hrvatsko pravosuđe procesuiralo je taj ratni zločin, za koji je krivim proglašen Nikola Ivanković i osuđen na zatvorsku kaznu od 15 godina. (Hina)