Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Projekt vrijedan više od 2 milijarde kuna

Kosor: 15. rujna se raspisuje međunarodni natječaj za Brijune rivijeru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pod predsjedanjem premijerke Jadranke Kosor danas je u Puli održana druga sjednica povjerenstva za realizaciju i provedbu programa projekta 'Brijuni rivijera'.

Premijerka je nakon sjednice kazala kako će međunarodni natječaj bit će raspisan 15. rujna i otvoren do 15. siječnja sljedeće godine, kada će biti otvorene ponude.

Od tada, najduže 60 dana, to jest do 15. ožujka povjerenstvo će donijeti odluke i 'preći ćemo u sljedeću fazu razvoja tog velikog projekta koji omogućava dodatne kapacitete i, ono najvažnije, omogućava otvaranje novih radnih mjesta te zapošljavanje oko 2.000 ljudi', rekla je premijerka i dodala da je realizacija tog projekta 'novi otvoreni prozor razvoja turizma' i u Istri i u cijeloj Hrvatskoj.

Predsjednica vlade vjeruje kako će se uskoro i općina Fažana, čija načelnica nije potpisala ugovor o provedbi tog projekta, uključiti u taj projekt jer je on, kako je rekla, 'zaista vrijedan, važan i koristan za razvoj općine'.

'Vjerujem da će se i općina Fažana uključiti u ovaj projekt, u što zapravo vjerujem od prvoga dana', poručila je Jadranka Kosor.

Odgovarajući na pitanje novinara je li se u gospodarskom razvoju zemlje dosad moglo učiniti ipak više, predsjednica vlade je rekla da se svakako moglo više, ali ipak su vidljivi prvi odlični znakovi.

'Rast BDP-a u drugom tromjesečju je pozitivan, skroman i iznosi 0,8 posto, ali ipak predstavlja rast, uz rast izvoza, koji se također povećava, te rast potrošnje građana. Polako ali sigurno napredujemo prema onom cilju koji je, vjerujem, svakom građaninu na srcu, a to je da se snažno izvučemo iz krize', istaknula je predsjednica vlade i dodala da je jedan od uvjeta upravo i 'jačanje investicijskog potencijala'. Zato su, kako je rekla, upravo i današnje odluke na sjednici povjerenstva 'na tragu te važne odrednice'.

'Ako budemo jačali investicijski potencijal, onda će se otvarati i nova radna mjesta, ojačat ćemo gospodarstvo, a samim time i rast BDP-a bit će veći', istaknula je Kosor. Dodala je kako vjeruje da će rast BDP-a u konačnici biti onakav kakvog je vlada planirala za ovu godinu.

'U skladu s time, mi ćemo smanjivati i deficit jer se moraju provoditi sve odluke koje su vezane za zakon o fiskalnoj odgovornosti', zaključila je Kosor, koja je danas sa suradnicima nakon sjednice povjerenstva razgledala mjesta budućega turističkog kompleksa - otok Sv. Katarinu i Monumenti, Pinteu, Hidrobazu i Muzil. Tom je prigodom izrazila zadovoljstvo što je projekt pokrenut s 'mrtve točke', dodajući kako je neshvatljivo da te atraktivne lokacije 'već godinama zjape prazne i da su neiskorištene'.

Istarski župan Ivan Jakovčić pozvao je danas, prije same objave natječaja, moguće ulagače na razgovore.

'Pozivam ih da posjete moj ured, ured tvrtke 'Brijuni rivijera', ali i urede državnih ministarstava kako bi pridobili što kvalitetnije investitore za ovaj projekt. U igri su tri lokacije koje su vrlo atrakivne, ali koje su trenutačno napuštene', naglasio je Jakovčić.

Na današnjoj sjednici povjerenstva za raspisivanje međunarodnog natječaja sudjelovali su članovi tog povjerenstva - ministar gospodarstva Đuro Popijač, ministar pomorstva, prometa i veza Božidar Kalmeta, ministar zaštite okoliša i graditeljstva Branko Bačić, potpredsjednik vlade Domagoj Milošević te pulski i vodnjanski gradonačelnici Boris Miletić i Klaudio Vitasović i direktor tvrtke 'Brijuni rivijera' Ratomir Ivičić.

Premijerka Kosor, istarski župan Ivan Jakovčić te pulski i vodnjanski gradonačelnici Boris Miletić i Klaudio Vitasović ugovor o provedbi projekta 'Brijuni rivijera' potpisali su krajem srpnja na Brijunima. U prvoj fazi njegove realizacije radit će se na tri mjesta - Hidrobazi, Sv. Katarini i Monumenti te Pineti, području koje obuhvaća stotinjak hektara. Projekt je vrijedan više od 2 milijarde kuna. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Velike investicije Brijuni Rivijera kao recept za gospodarski spas Hrvatske Slika nije dostupna Natječaj već u rujnu Potpisan sporazum o projektu Brijuni rivijera: 'Jakovčićev postupak je ljudski i politički razumljiv'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene