Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Istrage, zatvori i suđenja neće dovesti do iskorjenjivanja korupcije jer su njezini uzroci u hrvatskome društvu sistemski'.


To je zaključak okruglog stola 'Uzroci, razmjeri, pojavni oblici i efikasnost strategije suzbijanja korupcije u Hrvatskoj' kojeg su organizirali GONG i UN Global Compact Hrvatska.

Vezani članci Mislav Kolakušić - 4 Gdje je nestao Mislav Kolakušić? "Nije dobro kada radite protiv svoje zemlje, ni u jednoj situaciji" Slika nije dostupna Nakon što je bivši predsjednik završio u zatvoru, zemljom se širi val nasilja: Noću pljačkaju trgovine, prosvjednici marširaju naoružani štapovima

>> Najkorumpiranija područja su politika i zapošljavanje

>> Sabor o borbi protiv korupcije: Ponovno teške riječi?

'Korupcija je toliko sastavni dio funkcioniranja hrvatskoga političkoga i ekonomskog sustava da se ne može tretirati kao izolirani incident', rekao je Josip Kregar sa zagrebačkoga Pravnog fakulteta. Kregar je dodao kako korupcija nije rezultat mentaliteta, nego općeg stanja u državi.Govoreći o transparentnosti financiranja izbornih kampanja i političke promidžbe, Dragan Zelić iz GONG-a je istaknuo da će ključnu ulogu u borbi protiv korupcije imati novi Zakon o financiranju stranaka i političkih kampanja. Već prvi test, dodao je, očekuje se na sljedećim parlamentarnim izborima. 'Po novom Zakonu, imamo Državno izborno povjerenstvo koje će provoditi neovisan nadzor i bit će ključno u sankcioniranju kandidata i stranaka koje krše zakon prije izbora', rekao je Zelić.

Zelić je također dodao kako je važno da mediji objave svoje cjenike oglašavanja i popuste koje daju strankama kako bi se lakše mogla pratiti transparentnost financiranja političkih stranaka. (Hina)