Iz prenapučenih kaznionica krenulo je premještanje zatvorenika u one zatvore u kojima ima više mjesta. Na taj način pokušat će smanjiti mogućnost da koronavirus uđe u zatvorski sustav.

Galerija


Zbog pozitivnog slučaja koronavirusa u obitelji pravosudnog policajca, u samoizolaciji su i on i njegove kolege iz splitskog zatvora.

Vezani članci Testiranje na koronavirus - 3 Imamo 520 novozaraženih: Više županija bilježi značajan postotak pozitivnih, jedna iznenađujuće ima nulu Danska policija, ilustracija Glupa šala koštala ga slobode: Vikao "korona" i kašljao na policajce, dobio četiri mjeseca zatvora

"Bilo je sumnje na jedan slučaj koji se prema mojim informacijama na testiranju pokazao negativan. Tako da u ovom trenutku u tom sustavu gdje ima tri i pol tisuće ljudi nema informacija o tome da je zabilježen pozitivan nalaz na koronavirus“, rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Iz mjera opreza odlučeno je da se dio zatvorenika prebaci u Remetinec i Gospić.

"Tri istražna zatvorenika iz Zatvora u Splitu su, sukladno zakonskoj mogućnosti i uz suglasnost suda, premještena kako bi se u osiguralo normalno funkcioniranje Zatvora. (...) Nema nikakve evakuacije iz bilo kojeg zatvora ili kaznionice jer nema potrebe za time“, kažu u Ministarstvu pravosuđa.

Rješenje o premještanju zatvorenika doneseno je ipak bez znanja njihovih zastupnika.

"Tek sam jutros dobio informaciju da je premješten u Zagreb. Po meni to nije postupanje legitimno. Dapače, zatvorski uvjeti nisu adekvatni, suprotni su mjerama civilne zaštitite. Zatvorenika ima sedam ili osam u istoj sobi“, kaže odvjetnik Toni Marinković.

Nadaju se da je odluka donesena isključivo radi sigurnosti njihovih klijenata.

"Zbog toga da se u zatvorima osiguraju oni uvjeti koje Stožer civilne zaštite stalno nama ističe. A to je socijalni kontakti, adekvatna higijena. A da nije nikakva osveta“, rekla je odvjetnica Doris Košta.

Košta je uputila apel da se zbog loših uvjeta, a dok epidemija traje, dio pritvorenika pusti na slobodu.

"Nisam kazala, niti sam bila okidač da se puste iz pritvora svi. Ne. Sigurno da ima onih koji zaslužuju da ostanu, ali ima i onih, mislim pretežiti je broj, koji imaju mogućnost da izađu, da sud preispita te svoje odluke i da zamijeni nekakvom blažom sankcijom“, kaže Košta.

Predstavnici pravosudne policije zasad nemaju zamjerki.

"Sad su te mjere uprave za zatvorski sustav da se ne primaju prekršajno kažnjene osobe, naravno ni osobe koje se same javljaju na izdržavanje kazne. Imamo dovoljno sredstava za zaštitu, za sada. I primjenjujemo sve ono što je potrebno da bi zaštitili i sebe, a i zatvorenike unutar svojih ustanova“, rekao je Armin Tatarević, predsjednik Sindikata pravosudne policije.

I bolje da je tako. Jer pravi problem će nastati ako koronavirus zaista i uđe u naš zatvorski sustav. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr