Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POPRAVLJAJU BILANCU

Nautički turizam popravlja sezonu: "Puno je bolje nego što smo očekivali... Pokazali smo da možemo biti žilavi"

Jedrenje, ilustracija - 2
Jedrenje, ilustracija - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Jedrenje, ilustracija - 1 Jedrenje, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Jedrenje, ilustracija - 2 Jedrenje, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Jedrenje, ilustracija - 3 Jedrenje, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sean Lisjak, predsjednik Udruženja marina pri HGK Galerija 1/4 >>
Izolacija na brodovima ove godine posebno privlači turiste u Hrvatskoj. Nautički turizam ipak nije toliko loš po brojkama koliko se očekivalo, no nedavna odluka Stožera ih je zabrinula.

Otpustiti konope i otisnuti se na pučinu brodom, ovog je koronaljeta idealno za bijeg od gužve. Jedno poljsko društvo čekalo je da bura oslabi kako bi se mogli otisnuti dalje od ljudi. 

Pročitajte i ovo Adria Yachting - 1 BUDUĆNOST TURISTIČKOG SEKTORA Nautički turizam postat će presudan za hrvatski turizam Marina - 4 Sjajni potrošači stižu u Hrvatsku Je li ovo novi adut domaćeg turizma? "Zadovoljni smo ovdje, vrlo nam je važna sigurnost"

"Nema mnogo ljudi, mi smo ovdje sve bliski prijatelji i obitelj i možemo biti potpuno izolirani", kaže Alex iz Poljske. Upravo je izolacija na brodovima ono što ove godine posebno privlači turiste i puni državnu blagajnu.

"Kada je vrijeme jako dobro, idemo vani na nekoliko dana, na otoke u okolici", kaže Nik iz Belgije. 

Lijepa naša ima najveću charter flotu na svijetu, broji više od 4000 plovila. Ova sezona je trebala biti rekordna, no korona je je pomrsila račune i nautičarima. Predsezona je propala, a sezona se spašava.

Charter Matija Dobrić kaže kako su se prilagodili situaciji. 

"Nije da su striktna pravila kao i prošlih godina, gosti otkazuju u zadnji čas, ali isto tako se i bukiraju u zadnji čas", napominje. 

I to je dovelo do trenutno dobre računice. Nautički turizam u polovicu srpnja uplovio je s oko 75 posto prometa u odnosu na prošlogodišnji. Crne prognoze s početka sezone srećom nisu se ostvarile.

"Mislim da nitko nije očekivao da će se bilo što popraviti. Popravilo se jest, nije još kao što je bilo prošle godine, niti će biti, ali je puno bolje nego što smo očekivali. Iznenadili su nas Talijani koji dolaze drage volje, i vlastitim brodom, i čarterom. Nijemci i dalje vole dolaziti i Slovenci su tu", kaže Sanja Jelić iz Marine Medulin. 

I svi oni bit će tu dok je epidemiološka situacija pod kontrolom. Najneizvjesnija je ovo sezona, situacija se mijenja iz dana u dan, ali ako ne bude karantena za povratak turista u matične zemlje i granice ostanu otvorene…

"Barem na nivou Europske unije smatram da ne bi trebalo biti novih restrikcija i onda bi to trebala biti za izvući sezonu, barem u nautičkom dijelu s nekih 50 do 60 posto", rekao je Siniša Radojičić, predsjednik UPSPA - charter Istarske županije. 

I u čarteru, znatno više od prvih prognoza.

Oporavak nautičkog turizma

Zabrinjava ih nedavna odluka

Unatoč ugodnom iznenađenju, nautičari ipak imaju probleme. Sean Lisjak, predsjednik Udruženja marina Hrvatske gospodarske komore, kaže kako će nautika pokušati popraviti turizam, no da nisu prepoznati kao grana turizma. 

"U ovo ludo doba, turizam, nautika će koliko-toliko pokušati popraviti sezonu, ali nismo prepoznati kao turizam i to je trenutno jedan od najvećih problema. Mi smo ostali jedini koji koliko-toliko života pokazuju u ovom vremenu. Ali ubuduće zaslužujemo da se kvalificiramo u turizam. To očekujemo od ove Vlade, ali i od svake Vlade. Tu smo da porazgovaramo o svim problemima, pokazali smo da možemo biti žilavi", napominje.

Brojke su dobre, neočekivane, no pojavili su se problemi vezani za posade na megajahtama.

"Zadovoljni smo, bilježimo mali pad popratnih prihoda od 25 posto. Stacionarni gosti su stabilni, poslovanje se stabiliziralo, no  nerezidentnim stanovnicima EU-a zabranjen je ulazak u EU bez 48-satnog testa koji ne može biti stariji od dva dana. To je nedavna odluka Stožera, od prošle subote.

Problem je taj što agencije startaju u Crnoj Gori, tamo se ukrcavaju i posada i klijenti, odnosno vlasnici megajahti. Imali smo slučaj da je jedna jahta vraćena jer je jedan član posade bio iz treće zemlje i na taj način smo si napravili lošu reklamu. Kolege su uputili dopis MUP-u da se taj problem pokuša riješiti. Ne vidimo razlog da se takvim osobama ne dozvoli da budu na brodu, oni nikoga ne ugrožavaju", kazao je. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene