Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trgovinski sporazum

Svi pričaju o njemu, ali što TTIP zapravo donosi Hrvatskoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rast izvoza, nova radna mjesta, veće plaće i rast BDP-a. Prema analizi koju je naručilo ministarstvo vanjskih poslova to bi bile koristi za Hrvatsku od potpisivanja, za mnoge kontroverznog, trgovinskog sporazuma između SAD-a i Europske unije.

Protivnici trgovinskog sporazuma između SAD-a i Europske unije upozoravaju na genetski modificiranu hranu iz SAD-a te opasnosti od američke mesne industrije. Zbog ukidanja carine iz Hrvatske bi se u SAD izvozilo više oružja, lijekova, brodova, gnojiva, hrane za životinje, a više bi se zaradilo i od turizma, pokazala je analiza centra za međunarodni razvoj.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen (Foto: AFP) Očekuje se kroz par tjedana Trump i EU neočekivano najavili transatlantski trgovinski ugovor Slika nije dostupna Nezadovoljni TTIP-om ORAH 'oprao' veleposlanika SAD-a u RH: 'Nanosi se nedopustiva šteta europskoj demokraciji!'

'Otvorit će se nova radna mjesta, povećat će se i plaće i BDP', rekao je dr. Ante Babić iz Centra za međunarodni razvoj.

Kad je u pitanju voće, ugljen, telekomunikacije, motorna i željeznička vozila te medicinski uređaji porastao bi uvoz i pritisak na domaće proizvođače.

'U tim sektorima će biti malo problema, ukidat će se radna mjesta', dodaje Babić. Prema analizi, u slučaju ukidanja carine izvoz bi se povećao za 58 milijuna kuna, a uvoz za 33. Zagovornik TTIP-a za bivše Vlade Joško Klisović ističe gospodarstvo će profitirati.

'Barijere koje trenutno postoje za ulazak na to tržište bi se maknule i državama je jako u interesu ovaj sporazum s obzirom da bi to pokrenulo i investicijske procese i cikluse u proizvodnji i rast BDP-a', kazao je Klisović.

Poljoprivrednici upozoravaju na opasnosti za domaću mesnu industriju. 'Ogromne količine govedine junetine će dolaziti iz Amerike koja je jeftinija bez carina, bez ičega. To znači automatski se ugrožavaju naše klaonice i naša proizvodnja goveđeg mesa. S druge strane piletinu također mogu puno jeftinije proizvoditi', objašnjava Šimo Orešković, iz sindikata PPDIV.

Protivnici iz Zelene akcije upozoravaju da bi iz SAD-a na hrvatske police smjela doći genetski modificirana hrana i hrana sumnjive zdravstvene ispravnosti.

'U Americi se najnormalnije upotrebljava čak 82 pesticida koja su trenutno zabranjena u Europskoj uniji. Među njima ima kancerogenih tvari, terotogenih tvari koje utječu na razvoj ploda odnosno mogu izazvati malformacije kod djece', kazao je Hrvoje Radovanović iz zelene akcije.

Autor analize ističe kako ne očekuje jak prodor američke hrane na hrvatsko tržište, također smatra kako ne treba strahovati od snižavanja cijene rada. 'Mi smo Meksikanci Europe i nama što god se Amerikanci i Nijemci dogovore, je super. Mi ćemo biti jeftiniji i u inženjerskim uslugama i u poslovnim uslugama i u svemu ostalom', kaže Babić. Sporazum ionako na kraju mora potvrditi Hrvatski sabor. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene