Donald Trump u Davosu
Donald Trump u Davosu Foto: Afp

Donald Trump i Ursula von der Leyen najavili su u Davosu spremnost da idućih tjedana zaključe trgovinski ugovor, što je neočekivana najava koja treba smiriti duhove s obje strane Atlantika.


Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dan nakon susreta s Donaldom Trumpom u Švicarskoj je izjavila kako je plan da kroz nekoliko tjedana zajedno potpišu novi ugovor. Cilj je otkloniti opasnost trgovinskog rata s Washingtonom, ali i stalnu prijetnju Trumpa da će na europske automobile uvesti porez od 25 posto.

Vezani članci Ursula von der Leyen Čelnica Europske komisije poslala važnu poruku o pandemiji: "Razmjer nepravde i razina hitnosti su očiti" Diljem Europe slavi se dan Europske unije - 2 Ursula von der Leyen poslala snažnu poruku za rođendan Europske unije: "Moramo slušati sve glasove, bili oni kritični ili laskavi"

Nakon dolaska Trumpa na vlast, prekoatlantske veze su se pogoršale jer je borbu s američkim trgovinskim deficitom stavio na vrh svoje liste prioriteta. Neimenovani europski izvor smatra da nije riječ o velikom bilateralnom trgovinskom ugovoru.

Pretpostavlja se kako bi neki veći ugovor tehnički bilo nemoguće zaključiti u nekoliko tjedana pa se spominje mogućnost potpisivanja političke izjave između Von der Leyen i Trumpa, poput one koju su u srpnju 2018. potpisali Donald Trump i bivši predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker.

Očekuje se da će u nadolazećim tjednima Von der Leyen posjetiti Washington. Inače, 2018. su SAD bile prvi trgovinski partner Europske unije koja je u razmjeni od 674,1 milijardu eura, ostvarila suficit od 138 milijarda.

Povjerenik za trgovinu Phil Hogan rekao je da bi ugovor mogao obuhvatiti tehnologiju i energetiku. „Za pregovore će trebati tjedni, pa i mjeseci, ali govorimo o 2020., rekao je Hogan.

Prijašnji trgovinski pregovori SAD-a i EU-a (TTIP) potaknuli su burne reakcije pa se na kraju od njih odustalo. Problem je u tome što trgovinski ugovori potiču sve veću bojazan u EU zbog utjecaja koji mogu imati na okoliš i na zdravstvene sustave.