Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ovo morate znati

Korištenje pirotehnike: Pažljivo proučite datume ako ne želite zaraditi kaznu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Bliže se blagdani, vrijeme kada mnogi koriste različitu pirotehniku kako bi proslavili nadolazeće dane. Provjerili smo kada se pirotehnika smije koristiti te kolike su kazna ako se to ne poštuje.

U Hrvatskoj je zabranjena prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 I F3 dozvoljeno je prodavati građanima između 15. prosinca i 1. siječnja.

Iako pirotehniku već možete kupovati, prema Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, ona se može koristiti samo u periodu od 27. prosinca do 1. siječnja.

Kupovati i koristiti pirotehniku smiju samo osobe starije od 18 godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija nova službena valuta ANKETA Za dva tjedna prestaje iskazivanje cijena u kunama i eurima: Treba li se produljiti?

U zatvorenim prostorijama smiju i na prostoru gdje se okuplja veći broj ljudi, zabranjeno je korištenje svih pirotehničkih sredstava osim kategorije F1. 

Nabava, posredovanje niti upotreba petardi i rednika kategorije F2 i F3 te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 ne smiju se koristiti za osobne potrebe.

Novčane kazne

Zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je koristilo pirotehnička sredstva može dobiti novčanu kaznu u iznosu od 130 do 390 eura.

Između 660 i 1990 eura novčane kazne predviđeno je za osobu koja je mlađa od 18 godina, a koristila je pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 te ako je starija od 18 godina, ali ih koristi u razdoblju od 2. siječnja i 26. prosinca.

Pročitajte i ovo Putovnica (Foto: Dnevnik.hr) Kraj gužvama? Policija objavila važnu obavijest za dio Zagrepčana: Sada će po dokumente morati na novu lokaciju

Ista novčana kazna predviđena je i za osobu koja u zatvorenim prostorima ili na prostoru gdje je veći broj ljudi koristi dozvoljena pirotehnička sredstva, osim kategorije F1 te ako osoba nabavlja, posjeduje ili koristi petarde i/ili rednike kategorije F2 i F3 te pirotehnička sredstva kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene