Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suradnja s FBI-om

Korak bliže SAD-u bez vize: Potpisan sporazum o suzbijanju kriminala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD i Hrvatska su potpisali sporazum o suradnji u sprječavanju i borbi protiv teškog kriminala, čime je dovršen pravni okvir za ulazak Hrvatske u program ukidanja američkih viza za njezine državljane.

S hrvatske je strane sporazum potpisao ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko a s američke, ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano i ministar pravosuđa Eric Holder.

Pročitajte i ovo Moćne putovnice - 1 Prema Passport Indexu Objavljen popis najmoćnijih putovnica na svijetu, provjerite na kojem mjestu je Hrvatska Ilustracija Otkrio glasnogovornik Izrael neće obnoviti vizu UN-ovoj dužnosnici za humanitarnu pomoć: "Nije objektivna i nepristrana"



Na sastanku hrvatskog izaslanstva s američkim ministrima razgovaralo se o suradnji ministarstava i policija dviju zemalja u borbi protiv raznih oblika kriminala, trgovine ljudima i trgovine drogom, o stručnoj razmjeni i drugim pitanjima. Također je bilo riječi o putu Hrvatske u Europsku uniju, pri čemu je hrvatsko izaslanstvo izvijestilo američke domaćine o tome što se poduzima u pripremama za uključenje Hrvatske u Schengenski sustav, vezano uz osiguranje granica.

>> Hrvatska ispunila sve uvjete, SAD može ukinuti vizni režim

Završen paket sa SAD-om

Ministar Karamarko izjavio je u telefonskom razgovoru da je s potpisivanjem sporazuma 'završen paket' u kojem su ranije potpisana i tri memoranduma, čime su stvoreni preduvjeti za izlazak Hrvatske iz viznog režima SAD-a.

Kazao je kako su na sastanku razgovarali o suradnji MUP RH s oba američka ministarstva i s FBI-em, koja je po njegovim riječima, 'vrlo konkretna i vrlo frekventna', a uključuje razmjenu ljudi i informacija, edukaciju i druge aspekte. Ističući da su dogovorene i neke buduće zajedničke aktivnosti, Karamarko je kazao da je sastanak protekao u prijateljskom i savezničkom ozračju, te da je njime jako zadovoljan. (Hina)

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene