Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Visoki vodostaji Drave i Dunava poplavili su i dio Kopačkog rita, no tamo su te visoke vode dobro došle za cijeli ekosustav.


Divljač u Kopačkom ritu nije ugrožena jer se prije visokog vodostaja sklonila na sigurno, a po riječima Biserke Vištice, ravnateljice Javne ustanove Parka prirode 'Kopačkog rita', visoke vode dobro su došle za cijeli ekosustav - od rasta biljaka, kvalitetna mrijesta ribe do gniježđenja ptica.

>> Vrh vodnog vala danas i sutra napustit će Hrvatsku

Vezani članci Akcija spašavanja na Dunavu (Foto: Dnevnik.hr) Spašavali migrante iz Dunava pa im potonuo brod: "U usta sam stavio mobitel i skočio u rijeku" Nastavlja se potraga u Budimpešti (Foto: AFP) 60 kilometara nizvodno: Pronađeno dvanaesto tijelo turista iz potonulog broda

Takve su vode poseban doživljaj, o čemu svjedoči velik broj posjetitelja koji našim brodicama i čamcima obilaze Kopački rit i uživaju u njegovim ljepotama. Visoki vodostaji rijeka Drave i Dunava, koji su poplavili i dio Kopačkog rita, prirodan su fenomen najpoznatijega poplavnog močvarnog područja u Europi i jednog od najvećih ornitoloških rezervata i prirodnog mrijestilišta slatkovodne ribe, rekla je Vištica. (Hina)