Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog preopterećenosti ordinacija, Koordinacija obiteljske medicine predlaže da se od jeseni uvede europski standard. Prema njemu bi obiteljski liječnici primali maksimalno 40 pacijenata na dan. Upozoravaju, kako zbog gužvi, za jednog pacijenta u prosjeku imaju svega 3 do 5 minuta.


Dr. Tamara Zadravec tijekom zime zna pregledati i do 120 pacijenata dnevno. No, u ovo doba godine ta brojka još je i veća.

Vezani članci Slika nije dostupna PUNO OBEĆANJA ''Ministru vjerujemo i vjerujemo u njegovu dobru volju da nam to učini'' Slika nije dostupna U 52. GODINI DONIJELA NAJTEŽU ODLUKU U ŽIVOTU "Taj rad ugrožava i moju profesiju i moje zdravlje. Odlučila sam otići u Bavarsku"

'U vrijeme godišnjih odmora i do 150. Preopterećeni smo', kaže liječnica obiteljske medicine.

Zato iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine predlažu od jeseni uvođenje europskog standarda.

'Odnosno da primaju do 40 pacijenata dnevno i imaju 20 minuta za svakog pacijenta za pregled', pojasnio je dr. Vikica Krolo, predsjednik Koordinacije obiteljske medicine.

Pacijenti su podijeljenih mišljenja.

'To bi bilo fantastično, onda bi mogli duže malo popričati', smatra pacijentica Karla. 

'Tko će uvesti prioritet, koji su pacijenti prioritet? To je malo nezgodno', skeptičan je Hrvoje.

Uvođenje standarda, upozorava dio struke, moglo bi pojačati pritisak pacijenata na hitni prijem.

'Ako obiteljski liječnici smanje obim svoga posla, što je posljedica prenatrpanosti, sigurno će oni iznaći načina da dođu u hitnu službu i onda će opet bolnice biti preopterećene', upozorava dr. med. Žanina Široka Stanec, dežurna liječnica na Hitnom medicinskom prijemu Sv. Duh.

'Ne bi zbog toga bila opterećena hitna medicinska pomoć ili objedinjeni bolnički prijemi. Nego bi se vjerojatno napravila i neka lista čekanja u obiteljskoj medicini gdje bi oni administrativni poslovi zapravo bili na čekanju', kaže dr. Krolo.

Iz liječničke komore poručuju da podržavaju svaku akciju koja poboljšava status zdravstvenih djelatnika i pacijena. 

'Zalažemo se za to da se sustavno odredi tko u sustavu je zadužen za koji nivo zdravstvene zaštite. Prvenstveno da se onaj birokratski dio posla, koji je dobar dio razloga za preopterećenost kako u primarnoj, tako i seknudarnoj zdravstvenoj zaštiti, minimalizira', kazao je dr. sc. Miroslav Hanževački, potpredsjednik Hrvatske liječničke komore.

Iz Koordinacije obiteljskih liječnika zahtjevi i u tom smjeru.

'Da se većina administracije pošalje nazad u HZZO. Npr. da se maknu putni nalozi, sanitetski prijevoz, bolovanje, ortopedska pomagala itd.', pojasnio je dr. Krolo. 

Traže i to da se poveća broj timova obiteljske medicine. Jer svaki tim sada u prosjeku ima upisano i do 2.000 pacijenata.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr