Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znate li tko je Joseph Kony?

Kony 2012.: Humanitarka ili nečiji interes?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poznat u Africi, no za njega je malo tko čuo drugdje u svijetu. Sve do nedavnog filma Kony 2012.

Više od 100 milijuna ljudi dosad je pogledalo dokumentarac o Konyju, krvoločnom vođi paravojne organizacije u Ugandi. Sumnja se da je u svoje redove doveo 30 tisuća djeca, i to otimajući ih godinama na sjeveru te zemlje. Od dječaka je radio ratnike, od djevojčica seksualne robinje.

Pročitajte i ovo Provjereno: slučaj Damira Škare - 4 Škarina žrtva Prvo ju je silovao pa su je pokušali ušutkati: "Bilo je strašno, ali sve bih ponovno učinila" Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

Sada je, tvrdi autor filma Jason Russell, tome došao kraj. Želi cijelom svijetu pokazati tko je Joseph Kony i dovesti ga pred lice pravde. Cijela priča počinje potresnim sudbinama, u čijem žarištu je dječak po imenu Jacob - žrtva Josepha Konyja koji je, srećom, preživio torturu. Njegov brat nije bio te sreće.
No iza potresne priče, tvrde mnogi, stoji sasvim nešto drugo, nastojanje Zapada da se dokopa ogromnog prirodnog bogatstva te zemlje. 

'Ovo je samo produžetak pristunosti koje već imaju u Libiji. A vidjeli smo kako je ta zemlja vraćena u kameno doba bombardiranjem od strane NATO-a, i sad vidimo kako se to prenosi na srednju Afriku, za koju se prema mišljenjima geologa drži da je jedna od najbogatijih regija naftom, nakon Saudijske Arabije i Bliskog Istoka!', u intervjuu za Provjereno rekao je William Engdahl, teoretičar i publicist.

Sa kritičarima se slaže i Vlatko Cvrtila, stručnjak za geopolitička pitanja. 'Akcija koja je pokrenuta i kada pokušamo razmiliti o posljedicama intervencije, to uopće ne bi pomoglo ni djeci niti pitanjuu rješavanaj sukoba unutar Ugande i nasilja koje se tamo godinama odigrava. a zapravo su to stanje posljedica djelovanja imperijalnih sila od prije 100 i 50 godina koje su se vodile logikom podijeli pa vladaj!', kaže prof. Cvrtila.

Telefonski smo razgovarali i s novinarkom lokalnih novina Barbarom Among. Tvrdi, film je možda zanimljiv Amerikancima, no ne i njima u Ugandi. Naime, Kony već šest godina nije u toj zemlji. Sada djeluje na teritoriju Srednjoafričke Republike i susjednog Konga. Zemlja se oporavlja od višegodišnjih sukoba. I premda bi svi željeli vidjeti Konyjevo uhićenje, žale što se ono nije dogodilo ranije. Kao i u mnogim drugim slučajevima, reakcija kasni i to godinama. Koja je pozadina filma Kony 2012 pogledajte u prilogu Provjerenog!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene