Švicarski franak (Foto: Duško Jaramaž/Pixsell)
Švicarski franak (Foto: Duško Jaramaž/Pixsell) Foto: Duško Jaramaž/Pixsell

Županijski sud u Osijeku potvrdio je presudu Općinskoga suda u Osijeku, kojom je utvrđeno da su nepoštene i ništetne odredbe o valutnoj klauzuli CHF te o promjeni kamatne stope u konvertiranome CHF kreditu, koji je tužitelj ugovorio sa Splitskom bankom (danas OTP banka).


Ovom pravomoćnom potvrdom potvrđeno je da su u jednome ugovoru o kreditu ništetni i valutna klauzula CHF i promjenjiva kamatna stopa koja se mijenja odlukom banke.

Vezani članci Švicarski franak/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Dvije presude u slučaju "Franak": Banke će morati vratiti desetke tisuća kuna za preplaćene kamate na kredite Slika nije dostupna Presuda banci u Srbiji najava istog scenarija za slučaj 'franak' u Hrvatskoj?

"Županijski sud u Osijeku potvrdio je presudu prvoga stupnja sljedećim obrazloženjima:

 - Pravilno prvostupanjski sud utvrđuje da o valutnoj klauzuli tužitelj kao građanin nije puno znao, stavljajući njegovo nepoznavanje navedene materije u korelaciju prema banci, kao trgovačkom društvu koje se bavi kreditiranjem 

- Navedeno je na tragu presude Visokog trgovačkog suda od 14. lipnja 2018. u kojoj je, između ostalog, utvrđeno da su banke povrijedile kolektivne interese i prava potrošača odnosno korisnika kredita, time što su zaključujući ugovore o kreditu (kao što je predmetni ugovor) koristile ništetne i nepoštene ugovorne odredbe u ugovorima ugovarajući švicarski franak kao valutu uz koju je vezana glavnica, a da prije zaključenja ugovora nisu kao trgovci potrošače u cijelosti informirali o svim potrebnim parametrima bitnim za donošenje valjane odluke, utemeljene na potpunoj obavijesti. Sve to je imalo za posljedicu neravnotežu u pravima i obvezama ugovornih strana.", stoji u priopćenju Udruge Franak. 

"Presuda je potpuno u skladu sa svime što je Udruga Franak dosad tvrdila vezano za prava potrošača nakon konverzije, i to je još jedno veliko ohrabrenje prije konačne odluke Vrhovnoga suda RH o našim pravima nakon konverzije CHF kredita, koju nestrpljivo iščekujemo", rekli su iz Udruge Franak. 

Za 122 dana nastupa zastara potraživanja preplaćenih kamata za 7 osuđenih banaka.