Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A gdje je proizvodnja?

PORAŽAVAJUĆ PODATAK Hrvatska uvozi 53 milijarde kuna više nego što izvozi; Orešković: Imao sam deja vu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zagrebu se održava 11. konvencija izvoznika, na kojoj sudjeluje i premijer Tihomir Orešković te ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat i guverner HNB-a Boris Vujčić.

Konvenciju je otvorio izlaganjem predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago. Bago je dao uvid u stanje izvoza u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potrošnja i investicije Što se događa s hrvatskim gospodarstvom? Objavljeni novi podaci o BDP-u Slika nije dostupna Izvoznici mogu bolje "Naše banke nisu dovoljno poduzetne"

Rast BDP-a u Hrvatskoj zaostaje za svijetom. Udio izvoza u BDP-u je malen, nesto iznad 20 posto, upozorava Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika i predsjednik Uprave Končara. "Odnos uvoza i izvoza u Hrvatskoj u 2015. godini je poražavajući. Hrvatska je uvezla preko 140 milijardi kuna, a izvezla tek nešto više od 87 milijardi kuna roba i usluga", dodaje.

Rast deficita prema europskoj zajednici je svake godine sve veći, ističe Bago.

Drvna industrija i industrija najmjestaja ostvaruju suficit. Brodogradnja provela restrukturiranje, saldo je pozitivan i za 2014. i 2015. iznosi 3,5 milijardi kuna, kaže Bago. Isto tako, sjajni rezultati Plive nisu rezultat privatizacije vec sustavno dobrog rada, dodaje.

15 posto poduzeca u Hrvatskoj su izvoznici. 52 posto ukupno zaposlenih i 59 posto od ukupnih investicija je njihovo, ističe Bago. "13 milijardi kuna prihoda ostvarili su u prošloj godini, posluju s dobiti od 3,4 posto, a najviše dobiti ostvaruju oni mali", kaže Bago.

"Željeli bi da politika tečaja bude puno transparentnija. "Predlazemo da se u nacionalni program reformi uvrsti digitalizacija ekonomije. Što se tiče kurikuluma - bitna je informatika, pogotovo mladih, educiranje o poduzetništvu", ističe Bago.

"Ključno nam je kako nas ocjenjuju rejting agencije. Vladi želimo što bolji uspjeh u realizaciji programa reformi", poručio je na kraju izlaganja Bago.

Deja vu

U nastavku konvencije, izvoznicima se obratio premijer Tihomir Orešković i ponovio koji su ciljevi njegove Vlade.

"Imao sam malo prije jedan deja vu, kao da sam bio tu prije", rekao je na početku svojeg govora na konvenciji premijer Tihomir Orešković.

"Hrvatska je mala ekonomija, puno uvozimo i izvozimo. Svojim znanjem i trudom ste vi poduzetnici pridonijeli. Izvoz generira rast, potiče inovativnost. Svi pokazatelji su pozitivni - rastu proizvodnja i investicije", poručio je okupljenim izvoznicima premijer orešković.

Misija Vlade je da ubrza rast iznad 2,5 posto, dodao je.

"U posljednjih mjesec dana pozdravljamo dvije velike investicije iz farmaceutske industrije. Drvna industrija, brodogradnja, softver, također rastu", kaže Orešković.

"Rast izvoza predstavlja jedan od glavnih pet ciljeva ove Vlade. Smanjenje parafiskalnih nameta, olakšavanje poslovanja, restrukturiranje javnih kompanija, fond za srednje i male poduzetnike, pametna specijalizacija, reforme poreznog sustava, liberalizacija tržiđta i usluga - sve je to dio nacionalnog plana reformi", ponovio je premijer.

"Iskoristit ću nogomet - mogu reći da sam vidio ovih dana u Vukovaru firme koje su high-tech, možemo komparirati, kao i nasa reperezentacija, bit ću vatreni, ubrzat cemo rast i konkurirati. Želim vam uspjenu konferenciju i puno rasta", poručio je na na kraju Orešković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene