Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer Orešković

NAJAVIO PROJEKT VRIJEDAN 35 MIL. EURA I PORUČIO: 'Vlada je stabilna, moramo promijeniti Hrvatsku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade, Tihomir Orešković u Banskim dvorima se sastao s predsjednikom Uprave kompanije ACG Worldwide Ajitom Singhom.

Predsjednik Vlade, Tihomir Orešković i predsjednik Uprave kompanije ACG Worldwide Ajit Singh zajedno su najavili novi projekt kompanije ACG Worldwide vrijedan 35 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Videozid Romine Knežić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Postupci pred Povjerenstvom Milanović, Orešković ili Plenković? Provjerili smo u čijoj je vladi bilo najviše sukoba interesa Slika nije dostupna Oštre kritike uoči lokalnih izbora Sinčić: Orešković je Mostu rezerva u ratu s HDZ-om

'ASG je jedna od najvećih tvrtki na svijetu koja se bavi proizvodnjom kapsula. Ovo je sjajna priča za Hrvatsku koja je 2007. kada je započela proizvodnja, proizvodila 2 milijarde kapsula za lijekove, za farmaceutsku industriju, a do danas je povećala proizvodnju kapsula na 7 milijardi kapsula. Ludbreška tvornica izvozi čak 98%, po tome smo u Europi treći i samo rastemo. Izvozimo najviše u Europu i Rusiju, a cilj je širenje na Tursku. Na svakom proizvodu piše da je proizveden u Hrvatskoj što je super reklama ne samo za farmaceutsku industriju već i za turizam naše zemlje i ostale grane', kazao je premijer Orešković.

Ujedno, planiraju broj zaposlenih u Lukapsu povećati sa 132, koliko ih je bilo 2007. kada su ušli u tu tvrtku, na 330 do kraja ove godine, a njihova je investicija izravno ulaganje u istraživanje i razvoj te novu tehnologiju, rekao je Orešković.

Politička situacija u Hrvatskoj

Nakon predstavljanja novog projekta, premijer Orešković odgovarao je na novinarska pitanja. Upitan kako država može funkcionirati ako u Saboru nema kvoruma za glasanje, Orešković je odgovorio da je situacija koja se dogodila prošlog petka u Saboru nedopustiva te da je uvjeren da je svaki zastupnik primio poruku da mora dolaziti u Sabor jer mu je to posao.

'Nadam se da će se to promijeniti i da ćemo vidjeti promjene u budućnosti jer tu smo da radimo', poručio je.

Upitan kako komentira navode potpredsjednika Vlade, Bože Petrova koji je tijekom jutra kazao kako su mogući novi izbori, Orešković je kazao da ne zna zbog čega Petrov tako govori jer 'Vlada je stabilna'.

'Već danas predstavljamo investicije i nadam se da ćemo se u budućnosti sve češće viđati na ovakvim predstavljanjima. Situacija će se stabilizirati, a tenzije spustiti. Mi ćemo nastaviti raditi ono za što smo došli ovdje, a to je da promijenimo Hrvatsku', poručio je premijer.

Hrvatska - središte Europe

Kompanija ACG Worldwide u Zagrebu će graditi veliki centar za proizvodnju od 20 000 kvadratnih metara, arhitekt je Hrvat, a kako kaže predsjednik Uprave kompanije ACG Worldwide, Ajit Singh iskoristit će ga i za druge projekte koje planiraju raditi u Hrvatskoj. Centar bi u potpunosti trebao biti dovršen za dvije godine.

Singh je, pak, istaknuo da je ACG vrlo zadovoljan poslovanjem u Hrvatskoj te je ocijenio da Lukaps ima dobru budućnost, posebice jer i ovom investicijom privlači nove, mlade ljude, čak i izvan Hrvatske.

'Planirane su dodatne investicije u razvoj, kao i zapošljavanje, razvoj tehnologija koje će ASG investirati. Možemo konkurirati na tržištu, a ovime Hrvatska još jednom pokazuje da može biti u centru Europe. Zahvaljujem se gospodinu Singhu što je odabrao upravo Hrvatsku za gradnju ovakvog velikog centra', rekao je premijer.

Indija ušla na velika vrata

Kako je napomenuo u obraćanju medijima, indijska tvrtka otkrila je Hrvatsku sasvim slučajno kada su kupili staru tvornicu kod Ludbrega, Lukaps, koja je bila pred gašenjem. Dodao je kako te 2007. godine nisu znali što ih čeka kada su se odlučili investirati u Hrvatsku. Pritom je istaknuo kako su u ludbreškoj tvornici svi zaposlenici iz Hrvatske, a da Indijci dolaze samo u svrhu edukacije.

'Mi smo prvi investitori iz Indije u Hrvatskoj. Indija investira na desetke milijardi dolara po cijelom svijetu, a sada smo u suradnji s veleposlanikom u Hrvatskoj odlučili da nam misija bude privući dodatne ulagače i u Hrvatsku. Indija ima veliki potencijal kao investitor, ona je zanimljiv izvor investicija zbog široko razvijene tehnologije. Mi jedini nudimo tehnologiju visoke kvalitete za manje resursa', poručio je Ajit Singh te dodao kako je Hrvatska lijepa zemlja, bogate prirode, hrana je odlična, a tisuću otoka su nešto na što nam svi mogu pozavidjeti.

'Nama je u Hrvatskoj jako lijepo i osjećamo se dobrodošli. Hrvatska je lijepa i Europska unija bi trebala biti ponosna na Hrvatsku', poručio je.

Kazao je i kako su tvrdnje da je bilo teže poslovati u Hrvatskoj prije njezina ulaska u Europsku uniju - netočne i konstruirane od strane medija.

'Mi nikada nismo imali problema. Imali smo plan i od njega ni u jednom trenutku nismo odustali. Sada želimo ubrzati razvoj i privući još ulagača, nadamo se da ćemo uspjeti', kazao je Singh.

Poručio je kako Hrvatska treba biti oprezna u budućem poslovanju jer i druge zemlje žele privući ulagače iz Indije. 'Mađarska nam nudi da dođemo tamo, a Irska nam daje izuzetno dobre programe i niske kredite', napomenuo je Singh.

ACG Worldwide drugi je najveći svjetski proizvođač praznih kapsula za farmaceutsku industriju. Grupa se sastoji od 13 kompanija, koje uključuju podružnice u Kini, SAD-u, Indoneziji, Brazilu i Europi, a zapošljava približno 4.000 ljudi. (M.G./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene