Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inspekcija ne provodi nadzor

Šokantno: Nitko ne kontrolira školski pribor vaše djece!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sigurno ste se barem jednom zatekli kako grickate olovku ili možda vlastito dijete opomenuli zbog toga!?

A kako biste tek reagirali da znate da sastav školskog pribora - zapravo nitko ne kontrolira!

Pročitajte i ovo Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?" Provjereno: Hrvatski sabor - 1 Unosan biznis Svi mi sudjelujemo u njihovom financiranju, a jedna osoba može ih osnovati koliko želi: Novih stranaka imamo na izvoz

Dva seta drvenih bojica i kemijskih olovaka pokazala su se iznimno opasnima po dječje zdravlje. Pokazalo je to prošlotjedno istraživanje na 70 uzoraka koje je naručio jedan dobavljač, jer naime, sama inspekcija - ne provodi takav nadzor!

Tragom tih rezultata i ekipa Provjerenog je nekoliko bojica i olovaka odnijela na testiranje.

Koliko jedna loša navika može biti štetna po zdravlje? Nešto napravljeno tisućama kilometara daleko, uglavnom Made in China, napravljeno u nama potpuno nepoznatim uvjetima?

Specijalist pedijatar dr. Matilda Kovač ističe: 'Navika djeteta da grize ili liže flomastere ili olovke, može prouzročiti nekoliko reakcija. Prvenstveno, može se razviti lokalna iritacija sluznice. Nadalje, može doći do mehaničkog oštećenja koje može biti prouzrokovano otkidanjem komada te bojice pa time i problema od strane probavnoga trakta ili dišnog sustava ako taj komadić skrene tamo gdje ne bi trebao. I posljednje, može se razviti i ozbiljna alergijska reakcija na aditive, boje kojima je bojica ili flomaster premazan'.

Samo veće količine određenih boja i aditiva, izazivaju reakcije. No, kako znati koliko neka bojica s police sadrži štetnih tvari? Sav pribor koji se prodaje u Hrvatskoj trebao bi zadovoljavati zadane europske norme. Zato smo posjetili četiri različite lokacije i odabrali 48 jeftinijih bojica i flomastera, kako bismo testirali je li uistinu tako.

U Zavodu 'Andrija Štampar' pristali su nam pomoći. Kroz nekoliko faza testiranja, postoje li, izdvojit će se opasnosti. Tri su tvari koje u prekomjernim količinama mogu biti štetne a nalaze se u svakoj bojici i flomasteru - Azo boje, metali i ftalati.

Voditeljica odjela za predmete u Zavodu za javno zdravstvo 'Andrija Štampar' naglašava: 'Vi nećete odmah imati reakcije. Akutne reakcije su vrlo rijetke, gotovo se nikad ni ne dešavaju, bitan je taj kumulativni unos, manjih količina kroz veći vremenski period'.

Za kontrolu školskog pribora zadužena je inspekcija ministarstva zdravstva. No, na konkretan upit koliko su pribora testirali i kada dobili smo samo šturo priopćenje.

'Monitoring specifično za školski pribor nije proveden. Povremeno se provodi kontrola olovaka, bojica i flomastera prilikom uvoza te tijekom 2011. godine nije pronađen niti jedan neispravan uzorak'.

Iz odgovora je nemoguće zaključiti je li inspekcija uopće ikad kemijski analizirala školski pribor. Iskustva dobavljača školskog prbora Zvonka Čubrića govore nešto posve drukčije.

'Još nisam čuo da je netko uzeo drvene bojice u knjižari i onda ih odnio u nadležan institut i testirao na zdravstvenu ispravnost. To se u većini slučajeva odnosi na to da oni te proizvode uzmu i pogledaju da li su proizvodi ispravno zapisani i da li zadovoljavaju formu', kaže Čubrić.

Formu, odnosno deklaracije. Inspekcija, kažu, u većini slučajeva proizvode samo pogleda, a ne - provjeri.

A vode li se proizvođači baš svih olovaka, bojica i flomastera koji završe u Hrvatskoj, normama Europske unije? Bez sustavne kontrole to je nemoguće doznati.

Nakon svih analiza uzorci koje smo odnijeli na testiranje, srećom su zadovoljili standarde, iako je u dva uzorka bila povećana razina određenih tvari koje mogu naštetiti organizmu. No, razina tih elemenata još uvijek je u granicama zadanih normi.

Ključna je sustavna kontrola, a ona se ne provodi - tvrde nam to i u ustanovi koja analizira školski pribor. Dr. Bošnir ističe: 'Oni su znači zdravstveno ispravni. Međutim, kontrola mora postojati, jer ako uzmete više uzoraka jedino na taj način možete pronaći i uzorke koji su zdravstveno neispravni'.

Proizvođači, uvoznici, inspekcija - to je trokut koji bi nam trebao jamčiti kvalitetu i sigurnost pribora. No, često u konačnici sve ostaje na savjesti samoga prodavača. Veliki trgovački lanci rijetko se odluče za provjeru olovaka, bojica i flomastera kakvu smo mi napravili. A  zašto i bi? Nitko od nadležnih ih na to ne prisiljava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene