Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zavrzlame

Iz drugog pokušaja konstituirano splitsko Gradsko vijeće, predsjednik Jakov Prkić

Aktualno Galerija Gradsko vijeće Splita - 1 Gradsko vijeće Splita - 1 Foto: DNEVNIK.hr Gradsko vijeće Splita - 2 Gradsko vijeće Splita - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Gradsko vijeće Splita - 3 Galerija 1/3 >>
Splitsko Gradsko vijeće konstituirano je u utorak, a za predsjednika Vijeća izabran je Jakov Prkić, kandidat stranke Pametno za Split i Dalmaciju.

Gradsko vijeće konstituirano je u drugom pokušaju. Prvi neuspio pokušaj konstituiranja bio je 21. lipnja, što je obrazloženo potrebom za dodatnih dogovorima radi staranja vijećničke većine.

Novi predsjednik Gradskog vijeća Jakov Prkić je dio vijećničke većine koju čini 18 od ukupno 31 vijećnika. Riječ je o sedam vijećnika stranke Centar, tri političke platforme Možemo!, Nove ljevice i stranke Pametno za Split i Dalmaciju, po tri vijećnika SDP-a i Mosta te dva sa Kandidacijske liste Tomislava Mamića.

U manjini od 13 vijećnika su devet HDZ-ovim i četiri vijećnika Hrvatske građanske stranke Željka Keruma.

Za Prkića je glasalo 25 od 29 nazočnih vijećnika dok su četiri su bila protiv. Za dopredsjednike Gradskog vijeća izabrani su Željko Domazet iz stranke Centar kojeg je podržalo 25 vijećnika dok su četiri bila suzdržana te Vice Mihanović iz HDZ-a kojeg je podržalo svih 29 vijećnika.

Vijećnici vladajuće većine će se rotirati na dužnosti predsjednika splitskog Gradskog vijeća u sljedećem četverogodišnjem mandatu, a u tome neće sudjelovati stranka Most koja je od toga odustala.

Iako izabrani, dvojica poduzetnika Tomislav Mamić i Željko Kerum, neće obavljati dužnost vijećnika već će ih zamijeniti drugi kandidati s njihovih izbornih lista. Tomislav Mamić, koji je bio nositelj nezavisne liste, dostavio je pisanu ostavku na članstvo u Gradskom vijeću dok je Željko Kerum, kako je rečeno, podnio pisani zahtjev za stavljanje mandata u mirovanje iz osobnih razloga.

Na konstituirajućoj sjednici splitskog Gradskog vijeća govornici su koristili termin "vijećnička većina" ne spominjući termin "koalicija".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene