Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zamrzavanje cijena

Mali distributeri goriva ogorčeni: "Mislimo da ni premijer ne dobiva sve informacije"

Mali trgovci gorivom na konferenciji za medije izrazili su ogorčenost Vladinom odlukom o zamrzavanju cijena.

Vlada je još jednom zamrznula cijene goriva, a to se najmanje svidjelo malim distributerima. Neki su čak najavili zatvaranje, a neki prijetnju već i ostvarili, ocijenivši takvo poslovanje neodrživim.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Slika nije dostupna DIO ŠIRE AKCIJE Mali distributeri privremeno otvaraju benzinske pumpe: ''Zatvorit ćemo ih ponovno ako...''

"Nitko iz hira ne zatvara firme. Neodrživo je ovako raditi osam mjeseci", naveli su. I dalje kupuju gorivo skuplje nego ga prodaju, gube 30 lipa bez PDV-a po litri. Svaka pumpa, kažu, u minusu je između 70.000 do 100.000 kuna mjesečno.

"Ovom zadnjom odlukom veleprodajne cijene su fiksirane i veleprodajama. U pokušaju da se nama pomogne napravila se još veća šteta jer veleprodaje ne žele raditi u minusu i zato nam ne isporučuju naftu. Daju 30 do 50 posto. Mi ni po zakonu ne smijemo raditi u minusu s maržama", napomenuli su.

"Molili smo. Molimo i sada. Mi nismo bili nerazumni. Rekli smo ministru da shvaćamo stav Vlade, svjesni smo situacije. Samo smo tražili održivi model. Nažalost, dobili smo ovo. Mislimo da ni premijer ne dobiva sve informacije jer ne vjerujemo da bi ovo dopustio. Tražimo hitnu reakciju Vlade, tražimo hitnu pomoć. Veleprodaja nam je pružila podršku", dodaju.

Na konferenciji se novinarima obratio mladić čija obitelj je do jučer imala benzinske postaje.

"Jučer smo moja obitelj i ja zatvorili tri naše pumpe", rekao je.

"Jučer sam, prije zatvaranja, kad smo uvodili robu koju smo kupili još prošli tjedan po 14,22 kune bez prijevoza, uveo po cijeni 13,08. Tada mi je kasa izbacila da se ne mogu ukucati računi jer postotak marži mora biti veći. Ne može fiskalizirati naše račune", ispričao je.i naveo nekoliko nelogičnosti ovakvog Vladinog modela.

"Zašto bi kolega s mora morao financirati gorivo nekom turistu koji ovdje glisira, samo zato što ne toči na autocesti? Ili fiksiranje plavog dizela na autocesti... Je li itko ikad vidio kombajn da tamo toči?", dodao je.

Mali distributeri traže od Vlade da reagira promptno, ili će biti prisiljeni poduzeti "sve ono što im zakon omogućava". 

Armando Miljavac kažu kako gube i njihovi zaposlenici, ali i cijeli niz kooperanata koji će osjetiti da novca na tržištu nema. 

"Negdje oko 150 benzinskih postaja je zatvoreno ili će se zatvoriti", dodao je.

Računaju kako bi im 60-ak lipa marže bilo dostatno za preživjeti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene