U Dubrovniku se održava Međunarodna konferencija "Demografija, zapošljavanje i rast: Upravljanje budućnošću u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi" u organizaciji Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Hrvatske narodne banke (HNB).

Galerija


Na konferenciji posvećenoj demografiji i radnoj snazi, guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je kako je povećanje plaća rješenje za iseljavanje. Prema njemu to bi moglo biti rješenje za zadržavanje radnika u regiji.

Vezani članci Andrej Plenković (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Predsjednica Časnog suda zagrebačkog HDZ-a poslala pismo Plenkoviću, pobunila se zbog izbacivanja članova Donald Tusk (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Na kongresu EPP-a izabrali novo vodstvo: Donald Tusk predsjednik je europskih pučana

"Nedostatak kvalificirane radne snage postao je glavna prepreka rastu u mnogim zemljama, pa je tako nužno stvarati okruženje koje će poticati ostanak talentiranih pojedinaca, što između ostalog uključuje i podizanje plaća“, izjavio je Vujčić otvarajući konferenciju.

Ističe kako je razumijevanje veza između demografije, radnih mjesta i rasta tema koja postaje sve važnija za zemlje srednje, istočne i jugoistočne Europe s obzirom na to da radna snaga, čiji se broj ubrzano smanjuje, potiče tendenciju smanjenja potencijala za hvatanje koraka s ostatkom Europe.

"Povećanje plaća do dovoljno visoke razine u tim zemljama tek je dio rješenja, s obzirom na to da je važan čimbenik i sigurnost zaposlenja, bez kojeg, unatoč i dovoljno visokoj plaći, brojni napuštaju pojedine zemlje", naglasio je.

Premijer Plenković u svom je govoru podsjetio na plan Hrvatske za uvođenjeeura, od pisma namjere za ulazak u eurozonu EU institucijama, do diplomatskih nastojanja i napora, prije svega Ministarstva financija.

Naveo je što sve njegova Vlada čini kad je riječ o demografiji:

"Povećali smo rodiljne naknade, želimo povećati naknade za 110 posto u odnosu na 2017. godinu, potpisali smo nekoliko ugovora za financiranje javnih vrtića, radimo općenito na poboljšanju životnih uvjeta i to su mjere koje su dovele do nekih prvih rezultata.

Radit ćemo na još na nekim demografskim mjerama i sigurni smo da naši napori dovode do rezultata. Prepoznajemo problem demografije", rekao je Plenković na otvaranju konferencije.

Meč za povijest: Đoković u maratonskom finalu pobijedio Federera i osvojio Wimbledon!