Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Europska komisija odobrila je hrvatski program subvencija za plaće u vrijednosti od 1,26 milijardi eura, odnosno 9,5 milijardi kuna za potporu poslodavcima i samozaposlenim osobama pogođenima pandemijom koronavirusa, izvijestili su u petak iz Europske komisije.


Mjera je dostupna poslodavcima i samozaposlenim osobama koje posluju u sektorima koji su posebno pogođeni pandemijom koronavirusa, kao što su turizam i putnički promet.

Svrha mjere je smanjiti troškove plaća poslodavaca u razdoblju od lipnja 2020. do lipnja 2022. i kao potpora samozaposlenim osobama s niskim primanjima, čiji je dohodak pogođen pandemijom koronavirusa.

Iz Komisije navode da se mjerom konkretno pomaže poduzećima koja su posebno pogođena pandemijom koronavirusa i da se njome nastoje izbjeći otpuštanja, čije mjesečne subvencije za plaće ne premašuju 80 posto mjesečne bruto plaće osoblja koje ostvaruje korist i potpora je dodijeljena prije 30. lipnja 2022.

Komisija je zaključila da je mjera nužna, primjerena i razmjerna za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu države članice, u skladu s Ugovorom o funkcioniranju Europske Unije, uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru za COVID-19. Shodno tome, Komisija je odobrila mjeru u skladu s pravilima Europske Unije o državnim potporama.

Arsen Bauk, saborski zastupnik (SDP) Bauk o plaćama državnih službenika i zastupnika: "Nema boljeg opisa slučajne države, kako je rekao bivši premijer"

Komisija je utvrdila da je hrvatski program u skladu s uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru za COVID-19 te je odobren na temelju privremenog okvira za mjere državne potpore.

Ilustracija Važna novost u isplati plaće: Ukida se stara obveza

Program se odvija pod nazivom program potpore za očuvanje radnih mjesta, a potpora će se isplatiti u obliku subvencija za plaće, zaključuje se u priopćenju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju