Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suočavanje s prošlošću

30 godina nakon jezivog zločina: "Žrtve treba upamtiti i prenijeti mladima kako bi mogli naučiti iz iskustva starijih, a ne na vlastitoj koži''

Milorad Pupovac
Milorad Pupovac Foto: Sime Zelic/Pixsell
Srpsko narodno vijeće (SNV) organiziralo je u subotu u Medaku kod Gospića komemoraciju za žrtve, 30 godina nakon zločina u akciji Hrvatske vojske i policije, kada su ubijani, zlostavljani i masakrirani civili i ratni zarobljenici pretežno srpske narodnosti, priopćeno je iz SNV-a.

Većina žrtava ubijena je za vrijeme akcije od 9. do 11. rujna, a sela Počitelj, Čitluk i Divoselo potpuno su spaljena i opljačkana u povlačenju postrojbi, 17. rujna 1993. ističe SNV pozivajući se na presudu najdokumentiranijeg ratnog zločina počinjenog nad Srbima u Hrvatskoj devedesetih godina prošlog stoljeća.

Prema podacima SNV-a stradalo je najmanje 28 civila te više od 50 vojnika sa srpske strane, a neki vojnici ubijeni su nakon zarobljavanja, u pojedinim slučajevima dokazano je teško zlostavljanje, mučenje i iživljavanje.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac kazao je da je komemoracija izraz najdubljeg unutrašnjeg kršćanskog moralnog osjećaja i da su ondje trebali danas biti ne samo predstavnici žrtava nego i vlasti i svi oni koji su znali za to mjesto.

On je kazao da će učiniti sve da budu (SNV) na komemoraciji u Širokoj Kuli. Prema javno dostupnim podacima, u tom selu udaljenom desetak kilometara od Gospića srpski su vojnici 13. listopada 1991. i nekoliko dana kasnije ubili 40 Hrvata.

Izrazio je potrebu da se negdje uz crkvu postavi znak stradanja sa imenima žrtava, koja trebaju biti zapamćena. "Ne treba se zlopamtiti. Ne treba produbljivati i proširivati mržnju jer je nje previše, jer je ta mržnja uzrokovala ovo stradanje", zaključio je.

Predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić kazao je da su ratne zločine počinili pripadnici Hrvatske vojske, navodno u ime Hrvatske, te bi zbog toga danas na tom mjestu trebali biti prisutni predstavnici hrvatske Vlade i Hrvatske vojske.

''Trebaju se pokloniti žrtvama i naglasiti da Hrvatska država nema nikakve veze s takvim zločinima, te da će ih pravosuđe procesuirati i osuditi. Naravno, u praksi su suđenja išla teško i sporo'', rekao je.

Za desetke ubijenih muškaraca i žena dosuđene su minimalne kazne, neke čak ispod zakonom propisanog minimuma, kazao je i zauzeo se da se žrtve upamte i prenesu mladim ljudima kako bi oni mogli naučiti iz iskustva starijih, a ne na vlastitoj koži.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković S&P potvrdio napredak Plenković iznimno zadovoljan: "Vlada je donosila dobre odluke u svim krizama"

Predsjednik antifašističke lige kazao je da zločini ondje počinjeni okrutno i sa ciljanom namjerom etničkog čišćenja, te da predstavljaju "fašizam u njegovoj najgoroj fazi."

Pročitajte i ovo Akcija spašavanja u Libiji Tragedija u Libiji Dijelovi grada pretvoreni su u ogromno groblje: ''Bio je to trenutak potpunog horora i tišine"

Specijalni izaslanik predsjednika Republike Srbije za pitanja nestalih Veran Matić kazao je da su članovi porodica stradalih podnijeli tužbe sa zahtjevima za nadoknadu štete, i da su one u nekim slučajevima, poput onog Boje Pjevač, odbačene, a da istraga službeno još traje.

Također, kazao je da Ustavni sud i Europski sud za ljudska prava nisu dali pozitivan odgovor žrtvama. "Neki od obitelji žrtava smatraju da je nadjačala kultura da se ne priznaju zločini i da se umjesto izražavanja žaljenje za žrtvama slave zločinci", kazao je Matić.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene