Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Staroj gradskoj vijećnici danas je održana komemoracija Borisu Špremu, predsjedniku Hrvatskog sabora i bivšem predsjedniku zagrebačke Gradske skupštine na kojoj su mu gradski zastupnici, njegovi kolege i prijatelji, u tuzi i poštovanju odali posljednju počast.


Predsjednik Skupštine Davor Bernardić naglasio je kako je odlaskom Borisa Šprema završen jedan sadržajan i bogat život.

Vezani članci Macelj, ilustracija U Macelju održana komemoracija za žrtve totalitarnih režima: "Hrvatsko dvolično društvo još nije pojednako osjetljivo na sve žrtve" Slika nije dostupna Odbor predložio da se Borisu Špremu posmrtno dodijeli Nagrada Grada Zagreba

>> Dan žalosti: U 12 sati posljednji ispraćaj predsjednika Sabora Borisa Šprema

'Zatvorila se jedna knjiga izuzetno bogatog sadržaja. Knjiga puna dobrih i plemenitih djela. Prestalo je kucati jedno veliko srce', rekao je Bernardić navodeći kako je Boris Šprem zbog svoje skromnosti, vrijednosti i ustrajnosti u radu među kolegama, osobito među mladima, bio uzor koji valja slijediti - jednostavan, dostupan i prisan.

'Nikada nije izgubio osjećaj za čovjeka i pravdu. Nije trpio nepoštenje. Nije volio nerad. Uvijek je bio na strani slabijih, poticao ih je i hrabrio. Zato je bio velik. Njegovo čovjekoljublje uključivalo je i njegovo domoljublje. Nije smatrao da je to potrebno posebno isticati. Za njega se to podrazumijevalo. To je dokazao cijelim svojim životom', naveo je Bernardić.

Podsjećajući kako je imao 'sreću i privilegiju' biti Špremov blizak suradnik, rekao je da je Gradska skupština od Borisa Šprema naslijedila kvalitetan i pošten rad zbog čega će ga pamtiti Zagrepčanke i Zagrepčani. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da su na vijest o bolnom i preranom odlasku Borisa Šprema podjednako zanijemile cijela Gradska uprava i Gradska skupština, kao i Hrvatski sabor i Vlada.

'Poznavajući Borisa, njegov optimizam i upornost svi smo se nadali da će njegov borbeni duh i pozitivna energija dobiti i ovu bitku, no, nažalost, to se nije dogodilo. Borisovim odlaskom ostajemo bez dragog kolege i prijatelja, a svi mi koji smo ga imali priliku bliže poznavati zadržat ćemo ga u trajnom sjećanju kao časnog i poštenog čovjeka koji je svojim primjerom i političkom biografijom pokazao da politika bez etike ne služi ni čovjeku ni stranci, ni narodu ni domovini', istaknuo je Bandić.

Naglasio je kako je Šprem, kao miran i tolerantan čovjek, jednako poštivao i svoje političke istomišljenike i političke suparnike čemu je, kazao je, i sam svjedočio u Gradskoj skupštini.

Boris Šprem zalagao se za opći boljitak Zagrepčana i ugled Zagreba i Hrvatskoj i svijetu, naveo je Bandić i dodao da će zbog svojih ljudskih vrlina i političkih osobina Šprem ostati zapamćen kao jedan od najsamozatajnijih i najsmirenijih hrvatskih političara. 'U srcima i sjećanjima živjet ćemo s njegovim imenom. Dragi prijatelju, počivao u miru. I zbogom', rekao je Bandić na komemoraciji u Gradskoj skupštini. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook