Komarac
Komarac Foto: Igor Soban

Osijek je nakon niza dugih godina bez komaraca. Osječki biolog objašnjava zašto to možda i nije dobra vijest. "Na komarce negativno utječe konstantno prskanje, a osim komaraca, tako trujemo cijeli sustav hranidbenog lanca na tom području", poručuje.


Nakon što je godinama muku mučio s invazijom komaraca, Osijek je ove godine oslobođen od krvopija. Osječani odavno ne pamte ovakvo ljeto, ali to nikome ne smeta. 

Šokirani su i gosti Osijeka. "Pripremili smo se i kupili po tri-četiri doze repelenta, a na kraju ispada da smo bacili novac jer ih nismo nijednom upotrijebili", "žalili" su se sa smiješkom gosti Osječkog ljeta kulture svojim domaćinima kada su shvatili da ovog ljeta nema komaraca. Slično je bilo i na Pannonian Challengeu. Komarci su na ovogodišnjem festivalu ekstremnih sportova u Osijeku bili samo kao nijemi promatrači sa službenog loga festivala jer su njegov zaštitni znak, javlja Jutarnji list. 

Tibor Mikuška, poznati osječki biolog i voditelj projekata u Hrvatskom društvu za zaštitu ptica i prirode, otkriva kako ova situacija utječe na biosferu i ima li kakvih poremećaja.

"Poremećaja je mnogo", kaže osječki biolog. "Komarci imaju vrlo veliku svrhu u prirodi jer služe kao hranidbena baza mnogim životinjskim vrstama duž hranidbenog lanca. Ličinke komarca žive u vodi i hrane se planktonom, ali su ujedno i one hrana vodozemcima, gmazovima i ribama, ponajviše ribljoj mlađi, koja se najviše hrani ličinkama komarca i kada ih nema, nastaje poremećaj u hranidbenim lancima. Ribe, naime, pojedu oko 80 posto ličinki komaraca, a sada su ostale bez tog izvora hrane", objašnjava Mikuška.

Iz preživjelih ličinki, pak, razvijaju se odrasli komarci, a oni su hrana pticama. "Prvenstveno lastavicama, ali i šišmišima. Ako nema komaraca i kod njih dođe do poremećaja u prehrani, što onda utječe na uspjeh gniježđenja, jer ako je manje hrane, onda je roditeljima teže othraniti mlade, a to se upravo sada događa. Taj deficit uslijed slabijeg gniježđenja ptica močvarica tek će se osjetiti sljedećih godina", istaknuo je Mikuška, kojeg ova situacija ne raduje.

"Trujemo cijeli sustav hranidbenog lanca"

"U prirodi je sve povezano jedno s drugim, a naravno da postoje i oscilacije. Ovo je takva godina, ali problem nastaje kada se umiješa čovjek i kada negativno utječe na prirodne oscilacije. Na komarce tako negativno utječe konstantno prskanje, a osim komaraca, tako trujemo cijeli sustav hranidbenog lanca na tom području, uključujući i sebe, o čemu nitko ne govori", kaže Mikuška, koji je veliki protivnik tretiranja komaraca jer smatra da oni čovjeka samo iritiraju, "ali nam ne predstavljaju smrtonosni problem".

"Velika je fama da komarci migriraju. To što oni rade nije migracija jer migracija je kada vrsta odlazi s jednog na drugo mjesto i vraća se. Migriraju lastavice, odlazeći preko zime u toplije krajeve. Komarci iz Kopačkog rita, pak, u Osijek ne dolaze svjesno, nego traže izvor hrane i ako malo puše vjetar, on ih nosi dalje nego što su mislili letjeti vlastitim krilima.

To je slučajna rasprostranjenost", rekao je Mikuška, koji smatra da se u naseljenim područjima od komaraca treba štititi postavljanjem komarnika, nošenjem duge odjeće i uklanjanjem voda stajaćica iz dvorišta, a prirodna područja treba ostaviti netaknuta jer se tamo broj njihove populacije prirodno regulira.

Nema komaraca - Osječani zadovoljni 

Velika većina Osječana, s druge strane, zadovoljna je što ove godine nema problem s komarcima.

Ove godine Grad Osijek je u proračunu osigurao 5,1 milijun kuna, a Vlada je pomogla s dodatnih 2,5 milijuna. Do sada je na preporuke NZJZ Osječko-baranjske županije obavljeno 18 tretmana, za što je potrošeno 275.904,13 kn te za stručni nadzor 27.590,41 kn.

Filip Starčević Počela sezona opasnih krvopija: Prenose niz zaraznih bolesti - "Sa sobom uvijek imam jednu pincetu..."

Gradonačelnik Ivan Radić ističe da prekobrojnost i najezda komaraca nisu samo javnozdravstveni, nego su i gospodarski problem koji se negativno odražava na kvalitetu života građana Osijeka.

Komarci Gladne štetočine: Ovako izgledaju komarci kad se pokušaju probiti do kože preko mreže

"Zato smo ove godine ušli ozbiljno i na vrijeme u organizaciju Sustava kontrole i tretiranja komaraca. Monitoring je počeo već u ožujku i otada se redovito na terenu prati stanje, prije svega, vodostaja rijeka Drave i Dunava, pa samim tim i pojave ličinki komaraca, a dobro posložen sustav, kao i dostatna sredstva donijeli su i prve rezultate. Osijek je bez komaraca", rekao je Radić. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju