Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Milana Sijerkovića

Mokra Ulika, Vazam suh! Ulika suha, jaje mokro!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolumnist portala Dnevnik.hr ugledni je hrvatski meteorolog Milan Sijerković. Gospodin Sijerković neumorno piše već godinama i do sada je objavio više desetaka knjiga. Mnogi ga na TV ekranima gledaju od djetinjstva, a sada imate priliku čitati njegove kolumne na našem portalu.

Uskrs, dan kad je Isus uskrsnuo iz mrtvih, najveći je kršćanski blagdan. Zanimljivo je, međutim, da u pučkoj meteorologiji ima razmjerno malo vremenskih izreka u vezi s tim velikm vjerskim blagdanom. Doduše, o vremenu kakvo će obilježiti Uskrs prisutna su mišljenja u pojedinim izrekama, ali na osnovi vremena u nekim drugim danima i blagdanima. Najglasovitije su one koje uskrsno vrijeme povezuju s božićnim: Bijel Božić, zelen Uskrs; Zelen Božić, bijel Uskrs! Dakle, hladnoća Božića potiče toplinu Uskrsa, i obratno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "O vremenu i klimi Rijeke i Kvarnera" Predstavljena knjiga Milana Sijerkovića: ''Možete je čitati iznova i iznova'' Slika nije dostupna Iza sebe ostavio veliko nasljeđe Zbogom, profesore: Obitelj, kolege i prijatelji na posljednjem ispraćaju Milana Sijerkovića

SVE KOLUMNE MILANA SIJERKOVIĆA

Međutim, uskrsno se vrijeme činilo pučkim meteorolozima malo utjecajno i znakovito za vrijeme što slijedi. Vjerojatno je to posljedica promjenivog nadnevka njegova svetkovanja. Prema dogovoru, Uskrs se časti u prvoj nedjelji nakon prvog punog Mjeseca (uštapa) poslije proljetne ravnodnevice. Izračuni i statistike pokazuju da to može biti bilo koja nedjelja između 22. ožujka i 25. travnja. Ove je godine Uskrs 27. ožujka. Inače Uskrs se više nego četiri puta češće svetkuje u travnju nego u ožujku. S obzirom na naznačene činjenice, bilo je malo mogućnosti da se taj blagdan poveže s vremenskim i klimatskim obilježjima toga dijela godine. To pučki meteorolog inače rado čini, kad je posrijedi blagdan koji u vjerskom kalendaru ima stalno mjesto, odnosno uvijek isti nadnevak u godini.



S uskrsnim se blagdanima redovito povezuje Cvjetna nedjelja (Cvjetnica ili Cvijeti), blagdan kojim se u nedjelju prije uskrsne slavi spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem. Tom je prigodom puk pozdravljao Božjeg sina s granom palme u ruci ili prostirkom od zelenih grančica. Stoga se i crkveni obredi za Cvjetnicu sastoje od davanja blagoslova grančicama maslina i vrbe, a u prošlosti i palminim granama. Tome kršćanskom blagdanu još se ponegdje pridjeljuju i obredi iz poganskih vremena, koji su povezani s obilježavanjem proljeća. Djevojke su se u tim prigodama ukrašavale proljetnim cvijećem, a i seoski su zdenci dobivali ukrase od zelenih grančica. Blagoslovljne su se grančice držale u kući i palile kad god bi ozbiljno zaprijetilo nevrijeme. Smatralo se da će dim iz blagoslovenih grančica otjerati vještice (štrige, coprnice) koje stvaraju oblake i u njima „mijese“ tuču.

U Istri, gdje se u puku Cvjetnica naziva Ulika ili Uličnica ( prema grančicama od masline ili ulike, a Uskrs Vazam ili Vazan), kolaju izreke; Mokra Ulika, Vazam suh! i Ulika suha, jaje mokro! (ulika- maslina; jaje – tradicijsko uskrsno jaje). Prema tim izrekama, pada li kiša na Cvjetnicu, Uskrs će zasigurno biti beskišan i sunčan. Nasuprot tome, nakon vremenski lijepe Cvjetnice slijedi kišan Uskrs. U naznačenim se izrekama zapravo samo pokazuje mišljenje istarskog puka o promjenjivosti proljetnog vremena u razdoblju oko Uskrsa. Naravno, izreke se mogu shvatiti i kao izražavanje želje da barem jedan od ta dva živopisna i važna blagdana donese prikladno, željeno lijepo vrijeme!
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene