Kolinda Grabar-Kitarović
Kolinda Grabar-Kitarović Foto: Borna Filic/PIXSELL

Osmeročlanu obitelji Radošević u Novom Selištu nadomak Petrinje prije tjedan dana posjetila je i bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. S njom je došla i ekipa stručnjaka na čiju će se inicijativu te uz financijsku pomoć Radoševićima sagraditi nova betonska katnica.


"Kad me nazvao poznanik i rekao: 'Ivice, znaš kaj? Sutra ti stiže Kolinda', mislio sam da me zeza. Nisam odmah vjerovao iako se od prvog trenutka, kao i mnogi, angažirao da mi pomogne. A kad sam ju ugledao u dvorištu, ozario sam se. Ne samo ja nego i cijela obitelj. Ipak je ona bivša predsjednica i taj njezin potez nije bio politički motiviran.

Vezani članci Podjela obroka u Petrinji Mjesec dana u Petrinji dijelili obroke, no ne vjeruju da će ih Grad isplatiti: "Rekli su da nemaju novac. Ako sutra ne bude isplata nećemo dijeliti obroke" Petrinja nakon potressa U Zadarskoj županiji 355 osoba iz potresom pogođenog područja: "Ako trebate bilo kakvu pomoć, javite nam se"

Pokazala je da je jedna od nas i da je socijalno osjetljiva. Pridržavala se epidemioloških mjera, razgovarali smo ugodno, raspitivala se o potresu, o mojoj obitelji, o cijelom kraju, što nam još treba i obećala se vratiti za tjedan-dva jer je došla u društvu stručnjaka koji su izmjerili teren i napravili skice te će mi sagraditi novu kuću na mjestu gdje je bila stara", rekao je 36-godišnji Ivica Radošević za Jutarnji list.

Od dana potresa spava u kamp-kućici kod sestrične. Iz urušene kuće nije uspio spasiti ništa od stvari, pa ni neke dokumente.

"U sestričninu smo dvorištu u kampici jer je i njezina kuća narušene statike. Tijesno je to za nas osmero, ali negdje moramo biti. Grijalica radi neprekidno, ali to nije rješenje. U njoj kuhamo i normalno se trudimo živjeti i funkcionirati.

"Dobra djela treba svakome priznati"

Sreća je u svemu da su se nedugo nakon potresa angažirali dobri ljudi iz Dalmacije te mi napravili montažnu drvenu kućicu, koju sada s bratom oblažem stiroporom, knaufom te izolacijom jer je grijanje na drva. Tri momka iz Dubrovnika srušila su mi kuću i raskrčila teren kako bih se pripremio za novu kuću, ali i da mi djeca ne nastradaju dok se igraju", kaže Ivica. Na upit tko je financirao drvenu kućicu u koju bi se uskoro privremeno trebao useliti s djecom, kaže nam da ne zna, da ju je platio anonimni čovjek iz Zagreba.

Nije trebalo dugo da se mjestom pročuje da će novu kuću Radoševićima pomoći sagraditi bivša prva žena države.

"Možemo mi imati različita mišljenja o nekome i ne slagati se politički, ali dobra djela i inicijative treba svakom priznati. Bivša se predsjednica prilično dugo zadržala kod Ivice. Imala je masku i bila je odjevena radnički, za teren", rekao je za Jutarnji jedan stanovnik Novog Selišta.

Grabar-Kitarović na Banovinu je nakon potresa dolazila volontirati. U Petrinji je, po informacijama Jutarnjeg, pomagala u kuhinji. Nosila je masku i zelenu kapu s hrvatskim grbom. "Kolinda je bila samo maskirana volonterka koja se dobro zabundala zbog zime. Bila je poput svih nas, bezimena, bez samopromocije. Nosila je teće s hranom i teglila robu. Nije se zaustavljala", rekao je jedan volonter.