Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović 2016. godinu započet će radnim posjetom Sjedinjenim Američkim Državama, Saveznoj Državi Minnesoti, potom slijedi sredinom mjeseca izmještanje njezina Ureda u Vukovar, a krajem mjeseca službeni posjet Poljskoj, izvijestio je u ponedjeljak Ured predsjednice.


Nakon što je u ponedjeljak u drugom pokušaju konstituran Hrvatski sabor, iz predsjedničina je Ureda stigla obavijest o aktivnostima Kolinde Grabar Kitarović u siječnju.

Vezani članci Vukovarska ada - 1 Odmor od gradskog asfalta: Kupačima ni nabujali Dunav, koji im je uništio plažu, nije pokvario zabavu Kune Majka i kći u zločinačkoj organizaciji oprale gotovo milijun i pol kuna: Otac vodio tim, a one kupovale automobile

Hrvatska predsjednica tako će u sklopu radnoga posjeta SAD-u, u Minneapolisu u Minnesoti posjetiti Nacionalnu gardu (NG) te američke savezne države u prigodi obilježavanja dvadeset godina uspješne zajedničke suradnje Hrvatske i Minnesote kroz "State Partnership Program". Tom prigodom, predsjednica će se sastati s guvernerom Minnesote Markom Daytonom.

U sklopu "State Partnership Programa" – sigurnosnog programa Ministarstva obrane SAD-a koji provodi Nacionalna garda - održane su brojne zajedničke vježbe Oružanih snaga RH i NG Minnesote. Od 2009. do 2012. zajedno su u Afganistan upućivali timove za obuku, a poseban oblik suradnje bili su humanitarni projekti u Hrvatskoj.

Slijedi boravak Grabar Kitarović u Chicagu gdje će se susresti s predstavnicima hrvatske zajednice te sudjelovati na donatorskom ručku za Udrugu osoba s invaliditetom "Bubamara" iz Vinkovaca.

Ured na istoku Hrvatske

Ta vinkovačka udruga ima oko 1.300 članova i kroz razne programe osigurava bolji život invalida te im omogućava da se zaposle. Novac prikupljen na donatorskoj večeri, predsjednica će udruzi uručiti po povratku u Hrvatsku, odnosno sredinom siječnja, kada izmjesti svoj ured na istok Hrvatske, u Vukovar.

Predsjednica će se u sklopu boravka i rada u Vukovaru sastati s predstavnicima lokalnih vlasti, gospodarstva, društvenog i kulturnog života te s građanima.

U Vukovaru će upriličiti i prijem za predstavnike diplomatskog zbora akreditirane u Hrvatskoj, navodi Ured, u prigodi obilježavanja uspješne mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i 24. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Krajem siječnja hrvatska predsjednica odlazi u službeni posjet Poljskoj s ciljem jačanja ukupnih odnosa i suradnje u okviru EU i NATO-a.

"Poseban naglasak službenog posjeta bit će osnaživanje srednjoeuropske suradnje slijedom iskazane poljske potpore jačanju suradnje između Baltika i Jadrana te ciljevima inicijative Jadran-Baltik-Crno more", ističe Ured predsjednice.

Kako je jedan od ciljeva službenog posjeta jačanje gospodarske suradnje između Hrvatske i Poljske, veći dio izaslanstva činit će gospodarstvenici. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook