Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSKLUZIVNO ZA NOVU TV

Kolinda Grabar-Kitarović o tome hoće li se opet kandidirati za predsjednicu i što se krije iza njenih oštrih poruka Vladi i premijeru

Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kolinda Grabar-Kitarović i Sabina Tandara Knezović (Foto: Dnevnik.hr) Kolinda Grabar-Kitarović i Sabina Tandara Knezović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je u velikom intervjuu za Dnevnik Nove TV rekla da bi voljela da malo više razgovara s premijerom Andrejem Plenkovićem te da će od njega zatražiti sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost oko situacije u Agrokoru.

Žestoko kritizirate premijera. Zašto ste odabrali baš ovaj tajming?

Pročitajte i ovo Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala" Ivan Turudić Vrući krumpir DORH je ponovno sklon skupim stranim vještacima. Dnevnik Nove TV doznao sve o ponudi hrvatskih stručnjaka

Ono što vi nazivate žestokim kritikama, ja bih radije nazvala prinosom konstruktivnoj raspravi o problemima u hrvatskom društvu, od gospodarskih, demografskih, do svih ostalih. Ukoliko se osvrćete time na ovaj govor u Opatiji prilikom 25. savjetovanja hrvatskih ekonomista, moram reći da je on planiran puno prije. Na njemu smo, zajedno sa suradnicima, radili mjesecima i na porukama koje ćemo poslati. On je rezultat analize presjeka stanja u Hrvatskoj i u svemu tome tajming nije bitan. Bitna je poruka, a ona je da Hrvatska, nažalost, zaostaje, da kaska za drugima i da se moramo probuditi i početi raditi.

U petak je u Saboru bila sjednica o opozivu Vlade pa ste zbog demografije rekli da je u državi izvanredno stanje. To je poprilično oštro.

To je poprilično oštro, međutim drago mi je da ste to tek sad zamijetili jer sam to izrekla nekoliko puta, počevši od veljače ove godine. Stanje u demografiji doista jest kritično. Država koja gubi ljude ne može očekivati niti gospodarski rast i napredak. Demografija je ključ svih pitanja. Međutim, to je pitanje na koje upozoravam od početka svojeg mandata, pa i prije od toga, kao i na druge društvene probleme i gospodarska kretanja. Jednak pristup sam imala i prema vladama premijera Milanovića i Oreškovića, koje sam isto tako upozoravala da se trgnu i da počnu rješavati probleme.

Htjela bi se češće čuti s premijerom Plenkovićem

Jeste to i osobno rekli premijeru, jeste razgovarali o tome s njim?

Ne, nismo razgovarali o tome. Voljela bih da malo više razgovaramo i čujemo se.

Zašto nikad niste predložili da se sazove zajednička sjednica Vlade? To imate u svojim ustavnim ovlastima.

Da, to jest u mojim ustavnim ovlastima. O tome dosad nismo razgovarali, međutim kako vrijeme ide i doista se pokazuje da demografija postaje jedan od kritičnih problema u Hrvatskoj, vjerojatno ćemo ići u tom pravcu. Ja ću svakako predložiti održavanje sjednice Vladi, a na Vladi je da to prihvati.

Da li uopće vas dvoje komunicirate po nekim pitanjima?

Da, komuniciramo.

Možete nam otkriti po kojim temama?

Komunicirama po temama koje su zajedničke kad je riječ o ustavnim ovlastima. Naravno, općenito i o stanju u državi, o odnosima sa susjednim državama.

Ostavlja se dojam da ste u sukobu?

Ne, nismo u sukobu. Moram vam reći da moj cilj nikada nije bio, niti će biti, sukobi. Moj cilj je biti vrlo realna. Niti optimistična, niti pesimistična, nego upozoravati na stanje koje postoji u državi jer, uostalom, to je i moja dužnost prema građanima i moja ustavna obveza. Ponavljam, riječ je o konstruktivnoj raspravi koja treba dovesti do toga da iznađemo rješenje za situaciju u kojoj se trenutno nalazimo.

O drugom mandatu još ne razmišlja

Idete po drugi mandat?

U ovom trenutku o tome ne razmišljam. Prošla sam malo više od polovice ovog mandata.

Mislim da biste već trebali početi razmišljati.

Mislim da nije vrijeme. Mislim da u Hrvatskoj previše raspravljamo o izborima, a premalo o tome što je tko učinio i što činimo u okviru svojih mandata. Ima još dvije godine do trenutka izbora. Ono što trenutno radim jest fokusiram se, usredotočujem se na dužnost koju obnašam i želim je obnašati onako kako sam obećala svim biračima, odnosno svim državljanima Republike Hrvatske, da ću biti njihov glas, njihova predsjednica i obnašam tu dužnost onako kako držim da bih trebala.

Ako se odlučite otići u drugi mandat, što svi pretpostavljamo svi da hoćete, hoćete li tražiti i podršku HDZ-a?

Moram kazati da sam u članstvo HDZ-a stupila kao vrlo mlada osoba i nisam napuštala stranku niti u njenim najtežim trenucima. Kad sam postala Predsjednica, odnosno kad sam izabrana kao kandidatkinja za Predsjednicu, to mi je bila iznimna čast. Nikada ne bih ostvarila pobjedu na izborima da nije bilo rada bezbrojnih volontera na terenu i rada stranke na terenu.

Očekujete li da vas podrže i u drugom mandatu?

O tome ćemo razgovarati kad dođe vrijeme za to.

Zasad niste s premijerom razgovarali o tome?

Zasad nismo razgovarali, ja se nisam izjašnjavala jer u ovom trenutku ne razmišljam o drugom mandatu nego o tome kako najbolje moguće odraditi svoju dužnost, svoj posao u ovom mandatu.

Jalove saborske rasprave

Čujete li se s bivšim predsjednikom HDZ-a, Tomislavom Karamarkom. Jeste li s njim u kontaktu?

Ne, uopće ne.

Vidjeli smo da nije prošao opoziv Vlade u Saboru. Kako gledate na rad oporbe?

Oporba, naravno, ima to pravo da propitkuje. Kao što sam istakla bezbroj puta, nema te demokratske države koja nema snažnu i konstruktivnu oporbu. Međutim, voljela bih da su rasprave u Saboru puno konstruktivnije, da ima puno više prijedloga i rješenja pitanja, da su na razini ponašanja saborskih zastupnika jer, nažalost, počesto su rasprave u Saboru prilično jalove.

Vidjeli smo detalje presude UN-ovog arbitražnog suda. Po tome ispada da je hrvatsko pravosuđe korumpirano. Kakav vi dojam imate o tome?

U ovom trenutku ne mogu komentirati tu presudu s obzirom da nas u Washingtonu čeka arbitraža koja će biti duga i naporna. Bilo što da kažem u ovom trenutku može se odraziti na rezultate te arbitraže.

Brifinzi ministrice Martine Dalić o Agrokoru

Informirate li se o slučaju Agrokor?

Informiram se, naravno.

Da li su vas početkom godine uopće informirali da se nešto događa s Agrokorom i da bi moglo buknuti u ovakvu aferu epskih razmjera?

Ne, o stanju u Agrokoru saznala sam tek kad je buknula kriza. Moram vam reći da je u međuvremenu potpredsjednica Dalić prije mojeg posjeta Rusiji u dva navrata bila kod mene i brifirala me o stanju u Agrokoru. To je bilo u 9. i 10. mjesecu ove godine.

Kako vi gledate na to da vas nitko nije informirao o tome?

Mislim da je informacije trebalo pružiti više, ne samo meni nego i hrvatskoj javnosti, jer svi imamo pravo znati. Dakle, ne može se to držati u zatvorenom krugu. Ali vjerujem da je Vlada, s druge strane, poduzimala sve korake koji su neophodni kako bi se stabiliziralo, prije svega, hrvatsko gospodarstvo jer je koncern Agrokor jedna od ključnih tvrtki za stabilnost hrvatskog gospodarstva. Pa zapravo i šire od Hrvatske.

Pokreće inicijativu za sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost 

Ne mislite li da je možda trebalo sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost?

Za sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost predsjednik Vlade i ja osobno se moramo dogovoriti, dakle zajednički je sazivamo. Ne sazivam je ja osobno.

Jasno, ali treba pokrenuti inicijativu.

U ovom trenutku mislim da je sazrelo vrijeme da sa svim tim pitanjima raspravi na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. Posebno u svjetlu najnovijih događaja.

Hoćete predložiti to premijeru?

Hoću.

Tko je pisao Lex Agrokor

Jeste li pitali Vladu tko je pisao Lex Agrokor?

Ministrica Dalić mi je rekla da je pisalo Ministarstvo gospodarstva, da se on temelji na jednom talijanskom zakonu i nemam razloga u to sumnjati.

Je li vam otkrila imena?

Ne, nisam niti pitala tko su imena osoba.

Ne zanima vas to?

Zanima me institucija, kao Ministarstvo gospodarstva. Dakle, ukoliko su osobe dužnosnici Ministarstva gospodarstva nemam razloga postavljati pitanje zašto je netko baš njih odredio za pisanje toga Zakona.

Razgovori u Rusiji

Kad ste bili u Rusiji jeste li možda tamo malo umirili vjerovnike?

Vjerujem da jesam zato što se pitanje duga Agrokora više ne postavlja kao pitanje državnog duga, kao pitanje nečega što bi država trebala vratiti, već je riječ o korporativnom pitanju. Mislim da je to veliki napredak.

Jesu li vam rekli hoće li tužiti Hrvatsku?

Razgovaralo se općenito o sudskim postupcima i tužbama. Znam da su najavljivane tužbe protiv Hrvatske. U ovom trenutku ne mogu vam točno reći je li to bilo u medijskom prostoru ili je to netko izrekao konkretno na sastanku, odnosno na radnom ručku. Na sastanku s predsjednikom Putinom o tome nije bilo riječi.

Kako ste se osjećali na tom sastanku kad je predsjednik Putin doveo čelnog čovjeka Sberbanke? Ostao je nekakav misterij oko tog ručka. Što se tamo događalo?

Riječ je bila o radnom ručku nakon službenog sastanka koji je trajao prilično dugo, koji je bio u jednom užem krugu, ai kasnije i u četiri oka s predsjednikom Putinom. Međutim, na radnom ručku vam je atmosfera uvijek opuštenija i na radni ručak, kao što vidite ovdje i kod mene kad dolaze ljudi u državni posjet, pozivam i ljude koji su izvan državnih struktura, ljude koji imaju bilo kakve poslovne ili druge veze s Hrvatskom. I zato me nije iznenadila nazočnost gospodina Grefa na tom radnom ručku. To sve skupa nije bilo neugodno.

Susret sa šefom Uprave Sberbanke

Što vam je rekao tada? Jeste komunicirali baš vas dvoje?

Gospodin Gref je izrazio zabrinutost o dugovima koje Agrokor ima u odnosu na Sberbanku. Međutim, nije bilo više govora o tome. To je, zapravo, bila prilično kratka izjava.

Zašto mediji nisu znali da će on doći na taj radni ručak?

Zato što mi nismo ti koji najavljujemo, osim hrvatskog izaslanstva ne najavljujemo članove ruskog izaslanstva. Ja službeno nisam znala da će gospodin Gref biti na radnom ručku sve do sastanka s gospodinom Putinom koji mi je onda tada rekao, dakle već u trenutku kad smo nas dvoje razgovarali, da će gospodin Gref biti na radnom ručku, mada su o tome kružile glasine kao što ste i sami čuli, i prije toga.

Je li predsjednik Putin pokazao interes, možda vam rekao da bi želio kupiti Inu?

Ne, nismo o tome razgovarali. Razgovarali smo općenito o energetici, energetskoj suradnji. Jedino što je konkretno rekao, osim projekta plinofikacije u Bosanskom Brodu, razgovarali smo i o mogućnosti, on je zapravo ponudio da se Ruska Federacija uključi u plinofikaciju Slavonskog Broda, kad je riječ o grijanju i nekih drugih dijelova Hrvatske, kako bi se izbjegla zagađenost u zraku koja nije samo činjenica, odnosno posljedica rada rafinerije, već i grijanja na kruta goriva ne samo u Brodu, već i u nekim drugim dijelovima Hrvatske.

"Bila sam u Rusiji, otići ću i u posjet SAD-u"

Nakon Rusije najavili ste put u Ameriku. Kad ga planirate i s kim se tamo planirate sastati?

Put u Ameriku dogodit će se vjerojatno početkom 12. mjeseca. U ovom trenutku vam još ne mogu reći točne datume niti točne sugovornike, ali ove godine proslavljamo, odnosno obilježavamo 25. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i SAD-a. Bila sam u Rusiji, otići ću i u posjet SAD-u u tom smislu. Premijer je bio u Ujedinjenim narodima na obilježavanju 25. obljetnice stupanja Hrvatske u članstvo.

Sad je vaš red? Susret s predsjednikom Trumpom?

Sad je moj red. Ne očekujem susret s predsjednikom Trumpom jer se on već dogodio ove godine, bilo bi to nerealno očekivati. Ali, ono što mi je bitno, što sam više puta istaknula, jesu ti nekakvi follow up sastanci nakon susreta s predsjednikom Trumpom, da bismo vidjeli što smo u međuvremenu proveli, što još treba provesti, koji je posao pred nama. Što se mene tiče, meni nije toliko bitna razina, koliko mi je bitan sadržaj, odraditi posao.

Kad će doći do susreta sa srbijanskim predsjednikom Vučićem?

Pa doći će, vjerujem da će doći, radimo na tome. Međutim, da bi do njega došlo svakako trebaju sazrijeti uvjeti, a to je prije svega da na tom sastanku i susretu radimo nešto konkretno. Dakle, da to ne bude samo još jedan protokolarni sastanak. Znamo i ističemo jedni i drugi da ne moramo glumiti nikakvo prijateljstvo, međutim ostaje činjenica da između Hrvatske i Srbije postoji niz otvorenih pitanja koje treba rješavati. Nema smisla da dođe do susreta dok se ne dogovorimo barem o jednom dijelu kako krenuti dalje i dok ne dogovorimo nešto konkretno.

"Zdravko Mamić je organizirao razne večere za mene"

U javnosti se konstantno vuče taj famozni rođendan koji vam je organizirao Zdravko Mamić. Možete li nam sad reći kad je došlo do tog rođendana, jeste li bili na toj proslavi, da otklonimo misterij oko tog rođendana?

Ponovit ću vam ono što sam rekla više puta. Nikada nisam krila da sam se sa Zdravkom Mamićem našla više puta. U razdoblju prije nego što mi je rečeno da je gospodin Mamić pod mjerama. I ti su susreti bili u raznim oblicima, nekad su to bile večere, nekad su to bili susreti na marginama nekih utakmica, međutim njih je bilo prilično malo. Ali i dalje ponavljam što sam rekla više puta, 29. 4. 2015. godine svoj sam rođendan proslavila zajedno sa svojom obitelji u Bruxellesu.

A je li vam organizirao rođendan Zdravko Mamić?

Gospodin Zdravko Mamić je organizirao razne večere za mene. Uopće ne razumijem u čemu je poanta ovoga i zašto uopće razgovaramo više o ovome. Tu apsolutno nema nikakvog sukoba interesa.

Pa dogodile su se neke smjene kasnije u tajnim službama, pa se sve to nekako povezuje.

To apsolutno nema nikakve veze. Odlazak bivšeg šefa službe, gospodina Lozančića, nema nikakve veze ni sa kakvim večerama ni kontaktima sa gospodinom Mamićem. Da, on je mogao i morao mene ranije upozoriti da je gospodin Mamić pod mjerama, međutim razlozi njegove smjene su drugačije prirode. O njima ću moći govoriti tek za koju godinu kad se budu deklasificirali neki dokumenti, a u međuvremenu s gospodinom Mamićem nisam u kontaktu, rekla bih pa već više od dvije godine. Dakle, sukob interesa ne može postojati zato što gospodin Mamić ni na koji način ne utječe na obnašanje moje javne dužnosti.

Dio šume na Pantovčaku građanima

Danas je tri godine otkako ste predstavili svoj program. Bilo je i predizbornih obećanja. Još ste na Pantovčaku, niste se preselili u Visoku. Planirate li nekako skratiti ovaj kompleks, možda odvojiti dio šume, što ste isto obećavali?

Točno, moje obećanje je bilo prepustiti građanima maksimalno, smanjiti troškove Ureda i povećati njegovu učinkovitost. Radimo na tom projektu. On je prilično složen zbog nekih administrativnih radnji koje poduzimamo. Vrlo brzo ćemo predstaviti taj projekt.

Vidimo da ste se uključili i u advent. U sklopu te božićne priče Vila Prekrižje bit će otvorena građanima. Hoće li se moći s vama družiti tamo?

Naravno, koliko god budem mogla provodit ću u Vili Prekrižje, a naša je želja da otvaranjem Vile Prekrižje za advent damo naglasak na taj tradicionalni, obiteljski, darivateljski duh Božića. Na tradiciju, a ne na komercijalu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene