Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grabar-Kitarović u Bjelovaru

Predsjednica objasnila zašto nije bila na komemoraciji Praljku: "Odličje mu neću oduzeti"

Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Pixell)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija +0 Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Pixell) Galerija 1/1 >>
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja boravi u Bjelovaru, gdje je otvorila privremeni ured, kazala je danas da preminulom i za zločine u BiH osuđenom generalu Slobodanu Praljku neće oduzeti odličja kao što traži oporba.

Kolinda Grabar-Kitarović koja ovih dana boravi u Bjelovaru, gdje joj je privremeni ured, pojasnila je zašto nije bila na komemoraciji Slobdanu Praljku, što su joj neki i zamjerili. Kazala je da se "država se vodi razumom, a ne emocijama".

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 7 Oglasio se na društvenim mrežama Milanović se ponovo obrušio na Ustavni sud: "Kolinda Grabar-Kitarović? Tumarala je po HDZ-ovim dernecima" Slika nije dostupna Prvi objavio Dnevnik Nove TV Politico o bivšoj predsjednici kao kandidatkinji za čelo NATO-a: ''Može se pohvaliti jednim od najimpresivnijih životopisa''

Kad je riječ o inicijativi iz oporbe o oduzimanju odličja osuđenim generalima, Predsjednica je rekla da ona neće oduzimati odličja. "Ti su ljudi dobili odličja za obranu od velikosrpske agreesije i ja im ta odličja neću oduzimati. Praksa se dosad nije primjenjivala, osim u slučaju odluka domaćeg zakonodavstva", kazala je Grabar-Kitarović.

Iz Ureda predsjednice neslužbeno pojašnjavaju da ne postoji institucionalizirana praksa oduzimanja odlikovanja RH u slučaju pravomoćnih presuda suda u Haagu pa tako ona nisu oduzeta niti Blaškiću ili Kordiću.

Osudila je i prijetnje novinarima, koje su se pojavile nakon haške presude šestorki, među kojima i ona urednici na N1 televiziji Nataši Božić. "Općenito na prijetnje bilo kome u Hrvatskoj treba promptno reagirati", rekla je Predsjednica.

"Seljacima treba omogućiti jednaka pravila igre kao u EU"

Predsjednica se u izmještenom Uredu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji susrela s predstavnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije te poručila da će inicirati proširenu sjednicu gospodarskog vijeća na temu poljoprivrede.

„Problema u poljoprivrednom sektoru daleko je više nego što smo imali priliku čuti danas, no kao glavni ističe se problem neravnopravnog odnosa koji otkupljivači imaju prema hrvatskim poljoprivrednicima u odnosu na one u drugim državama“, naglasila je predsjednica Republike dodavši kako će resornom ministru prenijeti poruke s današnjeg sastanka, a glavna je ta da se seljacima omoguće jednaka „pravila igre“ kao u ostalim EU državama.

Mladen Šolčić, jedan od najvećih mljekara na području Bjelovarsko-bilogorske županije, iznio je alarmantan podatak da je od 19 tisuća mljekara u Hrvatskoj ostalo njih manje od šest tisuća, s tim da i oni preostali neće dugo izdržati uz sadašnju nisku otkupnu cijenu mlijeka i ostale loše uvjete.

„Mi od otkupljivača ne tražimo ništa više od toga nego da se u Hrvatskoj ponašaju kao u vlastitim državama. Da Dukat u Hrvatskoj posluje kao u Francuskoj, mi ne bismo bili u problemima“, istaknuo je Šolčić, jedan u nizu poljoprivrednika koji su se za pomoć obratili predsjednici Republike.

Drugi radni dan u izmještenom Uredu, predsjednica Republike započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-području Barutana, gdje je u rujnu 1991. godine poginulo 11 hrvatskih vojnika nakon što je, odbivši predati vojarnu, major JNA Milan Tepić aktivirao eksploziju vojnog skladišta u kojemu je bilo 170 tona eksploziva.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović danas će na Trgovačkom sudu u Bjelovaru nazočiti otvaranju pilot projekta „e-komunikacija“ koji će omogućiti bržu, bolju, moderniju i efikasniju komunikaciju svih sudionika sudskih postupaka.

Obići će drvoprerađivačku tvrtku Bjelin, gdje je u tijeku izgradnja novih proizvodnih pogona, jedne od trenutno najvećih investicija u Bjelovaru.

Predsjednica Republike posjetit će danas sve gradove u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (Daruvar, Grubišno Polje, Garešnica i Čazma), a na putu će obići gradilište u Velikoj Cigleni, gdje turski invetitori, MB Holding, grade najveću geotermalnu elektranu u Hrvatskoj te jednu od većih u Europi. (Hina/N.C.)
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene