Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Podizanjem zastave uz zvuk himne ispred zgrade Zadarske županije otvoren je privremeni Ured predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.


Dobrodošlicu predsjednici poželjeli su zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta i zadarski župan Stipe Zrilić, a predsjedničku zastavu na njezinom privremenom uredu podigao je gimnazijalac Marko Miočić, državni prvak iz hrvatskog jezika.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović Državni vrh podržava ideju da se bivša predsjednica kandidira za glavnu tajnicu NATO-a: ''Možda je čak prekvalificirana...'' Slika nije dostupna Kalmeta: Ako padnem ja, padaju i oni koji pretendiraju na moje mjesto

'Vi ste prva koja je ovdje preselila svoj ured čime će Zadar narednih dana biti centar Hrvatske. Ugodno se osjećajte i veliko vam hvala', rekao je Kalmeta predsjednici.

'S radošću otvaramo naša vrata. Vaš dolazak je velika čast i među našim žiteljima ste vrlo popularna osoba', rekao je župan Zrilić te naglasio kako se njezin dolazak poklapa s početkom manifestacije Županijski dani, kojoj je predsjednica nazočila i prošle godine.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izrazila je zadovoljstvo što je došla u županiju koja je jedna od triju hrvatskih županija u kojoj raste broj stanovnika od 2001. do 2011. godine, ali i upozorila na depopulaciju na otocima.

"Dok se Zadar razvija kao jedno od glavnih gospodarskih i kulturnih središta u Hrvatskoj, otoci su pusti. U ovo doba godine pripremaju se užurbano za početak nove turističke sezone, iščekuju turiste i 'bodule' koji se barem nakratko vraćaju na otoke. Naši otoci zaslužuju mnogo više nego što im danas dajemo i zato će to biti jedna od glavnih tema moga boravka u Zadru", poručila je.

Boravkom u Zadarskoj županiji, rekla je, želi se upoznati kako otoci i otočani žive izvan turističke sezone, kako žive školarci, ribari, težaci, umirovljenici. "Drago mi je što će mi se za boravka u Zadru pridružiti i predstavnici Vlade. Držim da je to iznimno dobar znak, jer oni mogu izravno odgovoriti na mnoga pitanja, a vjerujem da ćemo time pokazati i zajedničku brigu o projektima i idejama, da ćemo potaknuti nove projekte za razvoj i revitalizaciju otoka", istaknula je predsjednica.

Upozorila je kako je povratak stanovništva na otoke danas više iznimka, nego pozitivan trend, te da upravo stoga država mora učiniti više kako bi potaknula razvitak i obnovu otoka.

"Za to postoje mnoge pretpostavke. Od turizma, koji je za mene nadgradnja našega gospodarstva, do ulaganja u promet kako bi se otoci što je moguće bolje povezali s kopnom i međusobno. Trebamo ulagati u otočnu infrastrukturu, a posebno u digitalizaciju, u dovođenje širokopojasnog interneta. Vjerujem u povratak na otoke jer oni imaju sjajnu budućnost, ali moramo napokon staviti u pogon strateške dokumente i zakonske okvire. Jer predugo se čekalo, predugo odgađalo, možda nije bilo dovoljno hrabrosti i odlučnosti da se pokrene sinergija između državnog i privatnog ulaganja. A ona je danas doista neophodna", zaključila je Grabar Kitarović.

Predsjednica se kasnije sastala i s predstavnicima Otočnog sabora.

'Otoci su naše silno bogatstvo, do sada prilično loše iskorišteno. Zato mi je drago da su mi se danas pridružili i ministar regionalnog razvitka Tomislav Tolušić i predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. I naravno, Otočni sabor i njihov predsjednik Denis Barić, ali i predstavnici iz svih primorskih i otočnih županija. U ime svih mogu reći da nosimo vrlo pozitivne dojmove jer je konačno ponovno uspostavljena komunikacija između resornog ministarstva i Otočnog sabora i vjerujem da ćemo u razdoblju koje dolazi staviti naglasak na razvoj. Nedavno je donešena i europska deklaracija o otocima koja naglasak stavlja na ekološku zaštitu, ali i demografski i gospodarski razvoj otoka. Jer, sve uropske države koje imaju otoke susreću se sa sličnim problemima - demografski pad i izazovi gospodarskog razvoja. Mi imamo ogromne potencijale. Zato je naravno, potrebno dodatno uložiti i u povezivanje otoka s kopnom. Jer, oni otoci koji su izravnom vezom kao što je most doista profitiraju više - i demografski trendovi su bolji, ima i više djece i snažniji je gospodarski razvoj. Međutim, i na drugim otocima također bilježimo, za sada nažalost izdvojene projekte, većinom privatna ulaganja. Nadam se da će ih biti i više. Vjerujem da će ova Vlada imati sluha i da se fiskalnim i drugim mjerama prije svega pomogne poduzetnicima - ribarima, poljoprivrednicima i ljudima koji se bave turizmom ali i svima drugima na otoku. Treba ulagati i u zdravstvo te u digitalizaciju, tj. razvoj širokopojasnog interneta jer su to preduvjeti da bi mladi ljudi ostajali na otocima i da bi se vratili oni koji su otišli i da bi se stvorile pretpostavke za kvalitetna nova radna mjesta. Otoci imaju moju potpunu podršku, veselim se iduća dva dana jer ću posjetiti nekoliko otoka', kazala je predsjednica.

'Veliki je izazov pred Vladom i predsjednicom kako te otoke staviti u funkciju i na njima održati život i povećati kvalitetu života. Ministarstvo regionalnog razvoja je uspostavilo odličnu suradnju s Otočnim saborom, uskoro ćemo i s Otočni  vijećem koje se nažalost zadnjih godina nije sastajalo - dva puta u 4godine što smatram da je izrazito loše. Govorili smo o potrebi novog Zakona o otocima jer je sadašnji zastario i treba ga redefinirati i poboljšati neke zakonske propise. Govorili smo i o indeksu razvijenosti koji otoke gleda isto kao i gradove ili mjesta kojima ti otoci pripadaju što otoke zapravo stavlja 2-3 koraka unazad u odnosu na druga mjesta. To ih sprečava u boljoj apsorbciji sredstava EU fondova. To su sve problemmi koje zapravo možemo riješiti u vrlo kratkom roku, u iduća 3-4 mjeseca', kazao je ministar Tolušić te dodao kako se više neće ponoviti da Vlada nešto radi bez komunikacije s otočanima. 

Predsjednik Otočnog sabora Denis Barić je naglasio kako sada otočani mogu biti zadovoljni.

'Mi kao udruga smo uspostavili kontakt i dogovorili smo tri najbitnije stvari što se tiče otočana - 1. da se radi revizija Zakona gdje bi se otočki gospodarstvenici izjednačili s gospodarstvenicima na kopnu, 2. revizija Zakona o regionalnom razvoju gdje bi otoci ušli u potpomognuta područja i 3. pri Ministarstvu pomorstva bi se išlo u reviziju Pravilnika o povlaštenom prijevozu na otocima',  kazao je Barić.

Predsjednica će u poslijepodnevnim satima posjetiti Zrakoplovnu bazu u Zemuniku.