Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otoci u problemima

U IŠČEKIVANJU PREDSJEDNICE 'Nije baš u poziciji da nešto posebno napravi, ali...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljepota zadarskih otoka uskoro će postati dnevnim boravkom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović.

Iseljavanje je samo jedan od problema s kojim će u zadarskom arhipelagu dočekati i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, koja privremeno u tjednu pred nama svoj ured seli na zadarsko područje. Osim pada nataliteta i iseljavanja požalit će se predsjednici i na skup život i nezaposlenost, nedaće na koje otočani godinama upozoravaju, ali bez uspjeha.

Pročitajte i ovo Sudar automobila Ugašen još jedan život Prometna nesreća u okolici Zadra: Poginula je jedna osoba, očevid u tijeku Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) U Biogradu na moru Kolinda Grabar-Kitarović objasnila izjavu da pravosuđe treba slušati narod

Ljepota zadarskih otoka uskoro će postati dnevnim boravkom predsjednice Republike. Što joj poručiti, glavna je tema nedjeljne ćakule na otoku Ugljanu.

'Osobno ne mislim da je baš ona u poziciji da nešto posebno napravi za otoke, ali i njezin glas, fala Bogu, će se čuti više nego moj ili nas ovde domaćih s otoka', rekao je Ivo Luković iz Lukorana.

'Život na otoku je, u svakom slučaju, skuplji. To nitko ne može govoriti. To bi trebalo riješiti jednom zauvijek da se porezna politika time malo pozabavi', smatra Tihomir Ivanov iz Lukorana.

'Bez posla nema življenja! Čovjek, kad se rodi, mora biti zdrav i mora imat posao da bi egzistitao, a na otocima nema posla', požalio se Slavko Bačić iz Lukorana.

Kad nema posla, nema ni života. Dokaz za to je napuštena škola u Banju na Pašmanu koja je posljednju generaciju primila prije 25 godina. Šime je jedan od zadnjih učenika i nije mu svejedno što njegova djeca danas na nastavu moraju putovati.

'A naravno da mi je žao. Sve što se izgubi, nikad se neće vratiti. To smo mi, boduli, naučili na to', rekao je Šime Pedišić iz Banja.

Silom prilika, mnogi su naučili i da su ostali bez osnovnih uvjeta života. U Lukoranu Malom trgovina je smještena u kontejneru od 12 kvadrata. Što bi predsjednica na to rekla? A velika je vijest da će predstavnici Otočnog sabora predsjednicu upozoriti na najnoviji udar.

'Zadnji proračun, ovaj za 2016., znači, smanjenje subvencije za vodu, smanjenje subvencije za linije, za pomorski promet', kazao je Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora.

Skupoća putovanja do otoka brine i turiste. Da bi došla do Visa i natrag, četveročlana obitelj u srcu sezone treba platiti tisuću i pol kuna za trajekt. Problema mnogo, a rješenja godinama nema. Hrvatski biseri i dalje traže svoj svjetionik spasa.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene