Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spremni za dijalog, ali...

Predsjednica komentirala odnos sa Srbijom: ''Za tango je potrebno dvoje''

Kolinda Grabar-Kitarović (Dnevnik.hr)
Kolinda Grabar-Kitarović (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija +0 Kolinda Grabar-Kitarović (Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović osvrnula se na odnose sa Srbijom u jeku posljednjih zbivanja.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravi u Makedoniji te je na upit novinara komentirala posljednje uzavrele odnose Hrvatske i Srbije. Nakon što je Hrvatska proglasila srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina personom non gratom, oni su uzvratili protumjerama te personom non gratom proglasili hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Donio odluku Vučić imenovao mandatara za sastav nove vlade Aleksandar Vučić Javno obraćanmje Vučić: "Plaćamo visoku cijenu, ne svojom krivnjom''

Predsjednica je zamoljena da komentira ovaj srbijanski potez, ali samo je rekla: ''Zašto bi to uopće trebalo komentirati? Ministar Krstičević je rekao sve.''

Na pitanje kako bi se Hrvatska sada trebala postaviti, Grabar-Kitarović odgovara: ''Kao što sam rekla. Mi imamo ispruženu ruku za dijalog. Ali za dijalog je potrebno dvoje. Nije to stvar samo toga da razgovaramo o otvorenim pitanjima nego mora postojati i iskrena želja da se ona i riješi.''

S obzirom na niz instrumenata koje Hrvatska može koristiti u diplomatskim odnosima sa Srbijom, spominje se i eventualan blokada pregovora s Europskom unijom. ''Nitko u ovom trenutku ne govori o blokadi. Ja bih zaista voljela da do toga ne dođe. Držim da i mi i srbijansko vodstvo moramo biti dovoljno zreli da ta pitanja riješimo. Ali, ponavljam – za tango je potrebno dvoje'', rekla je Predsjednica.

U Makedoniji će se susresti i sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, pa su je novinari pitali što će mu reći. ''Ništa posebno. Ovaj sastanak procesa Brdo-Brijuni o kojem razgovaramo, prostora integracije, jugoistoka Europe u Europsku uniju. Ukoliko bude potrebe za nekim posebnim porukama, poslat ću ih. Međutim, moj je stav da će se Hrvatska nastaviti zalagati za članstvo svih država s prostora jugoistoka Europe temeljem ispunjenja apsolutno svih kriterija u što ulazi i strategija Europske komisije za takozvani zapadni Balkan koji uključuje i rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja, dobrosusjedske odnose i ostalo'', zaključuje predsjednica.

Potvrdila je da se u petak ujutro na temu odnosa sa Srbijom čula s premijerom Andrejem Plenkovićem i ustvrdila kako vrh hrvatske vlasti treba općenito više razgovarati o odnosima sa susjednim državama.

"Hladan i suzdržan susret"

"Mislim da je koordinacija iznimno bitna kako bismo zaštitili interese naše države, ali i pokazali da je Hrvatska jedna zrela europska demokracija koja racionalno pristupa svim otvorenim pitanjima, no s pozicije zaštite nacionalnih interesa", zaključila je.

Prvi put od izbijanja diplomatskog rata, u Skoplju se dogodio susret hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i njezinog srbijanskog kolege Aleksandra Vučića. Sve je pratila reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Brkić Tomljenović, koja je u javljanju uživo u Dnevnik kazala kako je susret, odnosno tek rukovanje, bio vrlo hladan i suzdržan.

Oni gotovo da nisu razgovarali, a kamoli da su se dotaknuli problema iz zadnjih dana. Predsjednica, kaže reporterka Brkić Tomljenović, nije spominjala nikakve eventualne mjere protiv Srbije.

Podsjetimo, Vlada Srbije u četvrtak je proglasila hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića nepoželjnom osobom kao recipročan odgovor na hrvatsku zabranu ulaska u državu srbijanskom ministru obrane Aleksandru Vulinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene