Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivana Petrović o odluci Srbije

"Hrvatska može raspisati referendum i tražiti mišljenje građana žele li Srbiju u EU-u"

Ivana Petrović u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Ivana Petrović u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivana Petrović u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ivana Petrović u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivana Petrović u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Vlada Srbije donijela je odluku o proglašenju ministra Damira Krstičevića nepoželjnim. Hrvatska na najnoviji potez Srbije zasad nije odgovorila.

Ivana Petrović, urednica vanjske politike Nove TV, smatra da postoji mogućnost da je reakcija izostala jer premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović još nisu usuglasili stav vezano za pitanje srpskih protumjera, ali i da je moguće da će sve prešutjeti jer tehnički odnosi sa Srbijom funkcioniraju.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici

''Primjerice, mješovite pravosudne komisije sastale su se u Zagrebu, što znači da je komisija iz Srbije bez problema došla u Zagreb razgovarati o pitanjima koji su njima na agendi'', rekla je Petrović u Dnevniku Nove TV.

Podsjeća da su protumjere Srbije bile očekivane. Međutim, Hrvatska također ima bilateralne instrumente da Srbiji odgovori, navodi Petrović.

Napominje i da bi se Hrvatska prema Srbiji trebala postaviti i kroz proces pregovora pristupanju EU-u, a jedan od instrumenata nalazi se i u Lisabonskom ugovoru Europske unije.

''Sporazum iz Lisabona predviđa da zemlje članice EU-a prilikom prijema novih zemalja članica mogu raspisati referendum i tražiti mišljenja svojih građana, da se vidi žele li oni tu novi članicu u klubu ili ne žele. Za svako sljedeće proširenje sigurno će biti tri do četiri referenduma. Mislim da će ga Nizozemska prva raspisati, pa zašto ga ne bismo raspisali i mi'', smatra Petrović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene