Vlada Srbije donijela je odluku o proglašenju ministra Damira Krstičevića nepoželjnim. Hrvatska na najnoviji potez Srbije zasad nije odgovorila.

Galerija


Ivana Petrović, urednica vanjske politike Nove TV, smatra da postoji mogućnost da je reakcija izostala jer premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović još nisu usuglasili stav vezano za pitanje srpskih protumjera, ali i da je moguće da će sve prešutjeti jer tehnički odnosi sa Srbijom funkcioniraju.

Vezani članci Pregled tjedna Ivane Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Vjeroučitelj kojeg je na štrajku prosvjetara malo prebacila atmosfera zapravo je rekao živu istinu Ivana Petrović donosi detalje o Plenkovićevom posjetu Poljskoj (Foto: Dnevnik.hr) Komentar Ivane Petrović: "Hrvatska bi trebala voditi politiku malih poteza, a ne velikih ambicija"

''Primjerice, mješovite pravosudne komisije sastale su se u Zagrebu, što znači da je komisija iz Srbije bez problema došla u Zagreb razgovarati o pitanjima koji su njima na agendi'', rekla je Petrović u Dnevniku Nove TV.

Podsjeća da su protumjere Srbije bile očekivane. Međutim, Hrvatska također ima bilateralne instrumente da Srbiji odgovori, navodi Petrović.

Napominje i da bi se Hrvatska prema Srbiji trebala postaviti i kroz proces pregovora pristupanju EU-u, a jedan od instrumenata nalazi se i u Lisabonskom ugovoru Europske unije.

''Sporazum iz Lisabona predviđa da zemlje članice EU-a prilikom prijema novih zemalja članica mogu raspisati referendum i tražiti mišljenja svojih građana, da se vidi žele li oni tu novi članicu u klubu ili ne žele. Za svako sljedeće proširenje sigurno će biti tri do četiri referenduma. Mislim da će ga Nizozemska prva raspisati, pa zašto ga ne bismo raspisali i mi'', smatra Petrović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.