Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je današnju presudu Radovanu Karadžiću u Haagu.

Galerija


‪"Današnja odluka konačna je presuda jednom od glavnih ideologa i izvršitelja velikosrpske politike, koja se nije ustručavala genocida i drugih najtežih međunarodnih zločina protiv Hrvata i Bošnjaka u cilju stvaranja tzv. Velike Srbije. Presuda ne može vratiti u život desetke tisuća žrtava i ublažiti bol njihovih obitelji i preživjelih, no mora poslužiti kao trajna opomena o pogubnosti te politike'', napisala je predsjednica na Twitteru.

Vezani članci Sjednica Vlade (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Vlada o presudi Karadžiću: ''To je još jedan razlog za odbacivanje velikosrpske politike" Ivana Petrović i Andrija Jarak (Dnevnik.hr) Reporteri Nove TV iz Haaga i Srebrenice: "U trenutku objave presude nastupila je prava erupcija oduševljenja, prolomio se veliki pljesak"

Podsjećamo, mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik ICTY-a, povećao je u srijedu kaznu ratnom vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću na doživotni zatvor za genocid u BiH ocijenivši da je 40 godina, koliko je dobio u prvostupanjskom postupku, neodgovarajuća kazna.

Karadžić je tražio oslobađajuću presudu ili ponovno suđenje zbog nepravičnog postupka, što je odbačeno. Žalbeno vijeće potvrdilo je gotovo sve elemente prvostupanjske presude.