Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novca nikad dosta

Mogli biste se iznenaditi: Koliko vam država uzima od plaće i na što bi taj novac trebala trošiti?

Novčanik (Foto: Getty Images)
Novčanik (Foto: Getty Images) Getty Images
Aktualno Galerija Novčanik (Foto: Getty Images) Novčanik (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images Planiranje osobnog budžeta (Foto: Informer) - 3 Planiranje osobnog budžeta (Foto: Informer) - 3 Foto: Informer Novac za bankomat (Foto: Dnevnik.hr) Novac za bankomat (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Novčanik/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Novčanik/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Planiranje osobnog budžeta (Foto: Informer) - 1 Galerija 1/5 >>
Plaćate za zdravstvo, plaćate za mirovine, plaćate za škole, plaćate da curi voda po parkovima, sve to dodatno plaćate - a već ste sve to - platili. I to čim vam je poslodavac isplatio plaću.

Evo računice na prosječnoj plaći. Ona je u lipnju iznosila 6470 kuna - no to je dio koji poslodavac isplati vama, a državi od vaše plaće isplati oko tri tisuće kuna.

Pročitajte i ovo Uvjet koji bi mogao zadržati ljude u zemlje (Foto: dnevnik.hr) - 3 Kako to ostvariti? Ostavimo li sve druge razloge po strani, ovo je jedan od uvjeta koji bi mogao zadržati Hrvate u zemlji Slika nije dostupna Sastoji se od 8 dijelova Znate li na što odlazi novac iz vaše plaće? Pogledajte tablicu koju donosimo i sve će vam biti jasno

Dakle, vaša plaća zapravo iznosi 9406 kuna i 11 lipa. No od nje ste za mirovine trenutačnih umirovljenika dali 1410 kuna i 92 lipe. Uz to, za svoju ste mirovinu izdvojili još 470 kuna i 31 lipu.

U državnu blagajnu uplatili ste 893 kune i 97 lipa, s njima raspolaže država i od toga plaća administraciju, javne poslove, trebala bi izdvajati za obrazovanje, investirati...

Zatim ste malo dali i gradu. Svaki ima drukčiju stopu prireza. Zagreb ima najveću, pa ako ste stanovnik glavnog grada, za njegovo poslovanje izdvojili ste 160 kuna i 92 lipe.

I za kraj, jedan deblji račun platili ste za zdravstvene usluge - u iznosu od 1552 kune i jednu lipu! Bez obzira na to jeste li ih koristili - ili ste možda, zbog predugih lista čekanja, dodatno još platili i privatniku!

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene