Istraživanje Instituta za društvena istraživanja i Zaklade za znanost pokazalo je da su osnovnoškolci vrlo su zadovoljni svojim životom, ali ne vole ići u školu. Također, misle da se gimnazija cijeni više od strukovnih škola, ali da će sa strukovnom prije doći do posla.

Galerija


Rezultati najnovijeg istraživanja pokazali su učenici ne vole školu. Naime, tek 16 posto osmaša voli ići u školu, a voli je i 35 posto učenika petih razreda. Međutim, učenici su dobre ocjene dali svojim učiteljima.

Vezani članci Školske klupe, ilustracija Dio zagrebačkih školaraca počinje s nastavom na daljinu, objavljeni detalji: "Nadamo se i vjerujemo da će to biti samo sljedeći tjedan" Učionica, ilustracija (Foto: Getty Images) Škola u Indiji na meti žestokih kritika: Htjeli spriječiti učenike da prepisuju pa im na glave stavili - kartonske kutije

"Odnosi u našim školama se mogu gledati kao pozitivan dio sustava. Ali, očito je da je sadržaj koji se u školi uči problematičan. Djeci škola nije izazovna, zanimljiva, nije nešto u čemu uživaju", rekla je Zrinka Ristić Dedić iz Instituta za društvena istraživanja.

Učenici smatraju da je gimnazija cijenjenija od strukovne škole, da zahtjeva više truda i da bolje priprema za fakultet. No, kada je riječ o zapošljavanju, više od 45 posto osmaša smatra da se brže zapošljavaju oni sa strukovnom školom.

Ristić Dedić smatra da bi škole trebale bolje upoznati učenike s mogućnostima koje im se nude.

"Pokazuje se da sustavu kronično nedostaje sadržaj koji omogućuje učenicima da bolje planiraju i bolje upravljaju svojim obrazovnim putem", rekla je Ristić Dedić.

Među osmašima također vlada mišljenje da su ljudi s fakultetom cjenjeniji, bolje zarađuju i imaju cjenjeniji posao.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr